Hoe komt het dat we ons bijna ‘verstikken’ onder druk?

Hoe komt het dat we ons bijna ‘verstikken’ onder druk?

 

 

Mensen die zich ‘verstikt’ voelen onder druk, presteren vaak ondermaats in situaties waar veel op het spel staat, als gevolg van stress en zorgen. Maar wat veroorzaakt dit fenomeen?

 

In situaties waar veel op het spel staat, zoals tijdens een sollicitatiegesprek, een examen of een sportevenement, kan men merken dat ze zich ‘verstikt’ voelen onder druk, wat betekent dat ze slechter presteren dan verwacht. Als deze druk echter zou worden weggenomen, zouden deze mensen in staat zijn om optimaal te presteren, aldus Dr. Jeri Tikare, een klinisch psycholoog bij Kooth, een platform voor digitaal mentaal welzijn en counseling. Maar wat veroorzaakt dit fenomeen en is het te vermijden? Dit is wat onderzoek zegt.

Hoe kan stress de prestaties beïnvloeden?

Onderpresteren wanneer het er het meest toe doet, is wellicht een bekend fenomeen, maar pas sinds kort hebben studies licht geworpen op de mogelijke mechanismen erachter.

Lees het hele publicatie van Anna Gora in Live Science

Ook interessant: ‘Annemiek staat stijf van de stress in haar eerste managementbaan’

 

 

Over de auteur

Linda de Vries

Linda de Vries (pseudoniem) schrijft af en toe voor SheNews vanuit een grote betrokkenheid met het thema gendergelijkheid op het werk.

Check it Out