Case: Dorrith wil meer zelfvertrouwen

Case: Dorrith wil meer zelfvertrouwen

Onze SheConsult-coaches delen vaak interessante verhalen uit hun coachpraktijk. Zo ook Maaike Taconis. Haar cliënt Dorrith is onzeker en wil meer zelfvertrouwen opbouwen. Gaat dat haar lukken? En hoe?

1. Wie is je klant?
Dorrith, 33 jaar, senior associate (accountancy).

2. Wat was haar vraag?
‘Ik stel hoge eisen aan mezelf, en merk dat ik vaak (negatief) invul wat anderen mensen over mij, mijn werk en mijn prestaties denken. Ik schat mijn eigen prestaties vaak lager in en merk dat het zelfvertrouwen me soms ontbreekt om volledig te laten zien wat ik kan. Ik wil graag meer vertrouwen ontwikkelen zodat ik me overtuigend kan presenteren voor een promotie.’

3. Hoe heb je het aangepakt?
Wij zijn begonnen om haar vraag te verhelderen en te kaderen. Zo werd duidelijk op welke momenten zij de lat hoog legt en voor anderen denkt, en ook op welke momenten zij dit ook niet doet. Dat dit gedrag niet ‘all over the place’ was, gaf Dorrith het eerste vertrouwen. Vervolgens brachten we haar talenten in kaart en hebben we aan de hand van een aantal concrete situaties inzichtelijk kunnen maken wat haar beperkende gedachten waren en welke gevolgen dit had voor haar gevoel en gedrag. Ook heeft ze ahv een rollenspel kunnen ervaren hoe de ander (haar leidinggevende, collega, klant) die situatie beleeft. Deze inzichten, gecombineerd met handzame modellen, gebruikten we om concrete acties te formuleren – zodat Dorrith door kleine oefeningen zich nieuw, meer zelfverzekerd gedrag eigen maakte.

4. Wat was het resultaat?
Dorrith is haar werk en haar prestaties anders gaan beleven en zien. Waar ze voorheen vooral oog had voor wat nog niet goed was, kan ze nu de kwaliteit van haar werk veel gebalanceerder inschatten. Ze heeft helder gekregen waar haar talenten liggen en hoe ze die kan benutten, ook in haar nieuwe leidinggevende rol. Dit is niet onopgemerkt gebleven: ze heeft gedurende dit traject ook de gewilde promotie gemaakt.

5. Wat zei de klant?
“Ik merkte dat ik de wereld bekeek door mijn eigen individuele, vaak wat onzekere bril. Dat ik de lat heel hoog legde en dat ik automatisch een sterk idee had van wat er van mij werd verwacht, wat in de praktijk vaak anders bleek te zijn. Ik ben nu in staat om genuanceerder en vanuit verschillende perspectieven naar uitdagingen te kijken. Dat geeft me ruimte en zelfvertrouwen om te handelen. Ik ben trots dat het ook gelukt is dit in de praktijk toe te passen en ik promotie heb gemaakt. Ik merk dat ik binnen onze organisatie serieuzer wordt genomen.”

Maaike Taconis is SheConsult-coach in Delft.

Vind je deze case interessant? Lees dan ook deze!

Over de Auteur

Maaike Taconis

Als scheikundige, met 10 jaar ervaring in de corporate wereld ben ik snel in staat verbanden te leggen. Na veranderingen jarenlang vanuit strategisch oogpunt te hebben begeleid, raakte ik geïntrigeerd door de menselijke kant van verandering. Ik volgde een 2-jarige MA in Coaching in Oxford en startte in 2014 mijn coachpraktijk.

Check it Out