Select Page

Zo verbetert je werkgeluk

Zo verbetert je werkgeluk

Afgelopen februari zijn de opleiding werkgelukdeskundige en de masterclass werkgeluk begonnen aan de Fontys Hogescholen. Ondernemers, managers en beleidsmedewerkers kunnen bij de masterclass leren hoe zij het werkgeluk van (hun) werknemers kunnen verbeteren. Werkgeluk is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoe kun je je werkgeluk verhogen en is het eigenlijk wel zo belangrijk? NUzakelijk stelde deze vragen aan hoogleraar Ruut Veenhoven (Erasmus Universiteit Rotterdam) en werkgelukdeskundige Krista de Wolff.

Volgens Fontys worden o.a. productiviteit, creativiteit en flexibiliteit belemmerd wanneer werknemers niet zo bij de organisatie betrokken zijn. Daarbij liet onderzoek zien dat meer werkgeluk leidt tot minder verzuim, minder stress, meer klanttevredenheid en een hogere kwaliteit van dienstverlening.

Werkgelukdeskundige Krista de Wolff is van mening dat de grootste verantwoordelijkheid voor geluk bij de werknemers zelf ligt. “Het begint allemaal met het besluit dat je gelukkig mag zijn op het werk. Dat is het begin van een ontdekkingstocht.”

Volgens emeritus hoogleraar Ruut Veenhoven is algeheel gelukkig zijn belangrijker dan alleen werkgeluk. “Gelukkig zijn is prettig voor de mens. Voor de algehele levensvoldoening. Geluk op het werk gaat alleen over arbeidsvoldoening,” vertelt hij.

De Wolff hecht wel veel waarde aan werkgeluk. “Als je kijkt naar de burn-outcijfers in Nederland is er nog veel te doen. We brengen heel veel tijd van ons leven door op en aan het werk. Dan mag je dat toch wel invullen op een manier die goed voor je is?”

Levensgeluk
Onderzoek toont aan dat algehele tevredenheid voor nóg meer productiviteit zorgt. “Als je je lekker voelt, gaan dingen beter. Je bent creatiever en vaak socialer. Je stelt je open,” aldus Veenhoven.

Volgens Veenhoven is gelukkig zijn voornamelijk belangrijk in beroepen waar zelfstandigheid, creativiteit en sociabiliteit centraal staan. “Denk aan verkoop en politiek. Je moet goed met mensen om kunnen gaan. Bij een vaste taak, zoals bij programmeurs of grootboekhouders maakt het minder uit.”

Veenhoven vertelt ook wat er kan gebeuren als je juist niet lekker in je vel zit. Dan sluit je je eerder af, wat het sociale contact verslechtert. “Je kunt daarbij terugkerende gedachtes krijgen. Waarom voel ik me zo? Wat is er aan de hand? Dat kan afleiden van het werk.” Als je je hierin herkent, adviseert Veenhoven om een lifecoach of psycholoog op te zoeken. “Weet je dat je ontevreden bent met je werk en geef je je werkgeluk bijvoorbeeld een 5? Dan heb je misschien niet de juiste baan.”

Kies voor werkgeluk
Twee jaar geleden maakte De Wolff bewuste keuzes voor meer werkgeluk. Ze kreeg de meeste energie van projecten waarmee ze bijdroeg aan werkplezier van anderen. Daarom besloot ze een opleiding te volgen tot werkgelukdeskundige.

Het besef dat je werk niet bij je past, kan confronterend zijn. “Maar als je het roer wilt omgooien, neem dan de tijd om de inzichten te verwerken en je te ontwikkelen,” zegt De Wolff. “Zoek bijvoorbeeld uit welke werkomstandigheden belangrijk zijn en welke werkzaamheden je enthousiast maken en waarom.”

Wat voor cijfer geef jij je werk op dit moment? Zoek het eerst eens binnen je werk: zijn er taken die jij graag op je wilt nemen? En andere taken die je minder leuk vindt en misschien beter bij een collega passen? Craft your job! En als dat niet voor werkgeluk zorgt, volg dan De Wolff’s advies op. Ga eerst eens na wat jou motiveert en waar je enthousiast van raakt. Zoek op basis daarvan een baan en organisatie die daarop aansluit. Lukt dat niet alleen? Vraag dan eens een lifecoach of psycholoog om je daarbij te helpen, zoals Veenhoven tipte.

 

Om het volledige artikel van nu.nl te lezen, klik hier.

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!