Select Page

Zo pakt IJsland de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan

Zo pakt IJsland de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan

“Ik was woedend, ik ging huilend naar huis.” Gemeente-ambtenaar Jófridur Hanna Sigfússdóttir kwam er na 9 jaar achter dat ze veel minder verdiende dan een mannelijke collega met precies dezelfde functie. “Ik kreeg 500.000 IJslandse kronen per maand. Hij 700.000.”

Vervolgens vroeg ze haar baas om hetzelfde salaris. Maar na jaren strijd met advocaten nam de gemeente een voor Sigfússdóttir bizar besluit. “Ze verlaagden het salaris van mijn collega naar mijn niveau, in plaats van mijn salaris te verhogen. Ik voelde me verschrikkelijk.”

Tegen dit soort praktijken treedt IJsland nu streng op, om op die manier de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. IJsland is het eerste land ter wereld dat bedrijven en overheden verplicht mannen en vrouwen gelijk te betalen voor hetzelfde werk. Maar het buitenland kijkt mee.

De wet die discriminatie verbood, bestond al langer. Het verschil met toen is dat boekhoudexperts nu ook echt onderzoek doen naar salarissen van personeel bij bedrijven met meer dan 250 medewerkers. De komende jaren gaat dat ook gelden voor kleinere bedrijven.

Salarisonderzoek
Árni Kristinsson is zo’n boekhoudexpert en gaat langs bij bedrijven om personeel en managers te ondervragen. Hij stelt vragen als “waar zit je in de hiërarchie van het bedrijf?”, “welke vaardigheden zijn er vereist voor het werk?” en “hoeveel jaar werk je al voor het bedrijf?”.

Met speciale software brengt Kristinsson de salarissen in kaart. “Die gegevens worden in de software ingevoerd. Als een werknemer onder of boven het gemiddelde zit, wordt hij met rood gemarkeerd. Je moet argumenten hebben waarom je iemand een bepaald salaris betaalt.”

Wet, controles en boetes
En dat werkt. Bij de Íslandsbanki bleken 15 vrouwen een lager salaris te hebben in vergelijking met mannelijke collega’s die hetzelfde werk deden. De bank verhoogde meteen hun salaris. Manager Hafsteinn Bragason geeft toe dat ze dat zonder de nieuwe wetgeving misschien niet hadden gedaan. “Natuurlijk zit daar wat in. Veel bedrijven doen het omdat het nu verplicht is.”

Dat werkgevers zo streng worden aangepakt, kan ook confronterend zijn voor vrouwelijke werknemers. “Sommige vrouwen waren kwaad”, vertelt projectleider Edda Rut Björnsdóttir van Íslandsbanki. “Kwaad op zichzelf omdat ze niet zelf om meer salaris hebben gevraagd. En ook omdat sommigen niet eens wisten dat ze minder betaald kregen.”

Niet expres
Manager Bragason was wel verbaasd over de uitkomst van het salarisonderzoek bij de Íslandsbanki. “We leggen al jaren nadruk op een gelijke betaling voor vrouwen en mannen, dus ik had niet verwacht nog salarissen van vrouwen te hoeven verhogen.”

Lilianne Ploumen, lid van de Tweede Kamer: “Er is geen enkele werkgever in Nederland die vrouwen expres minder betaald. Maar er zijn er niet veel die daar echt op toezien.” De verantwoordelijkheid en bewijslast wat betreft de loonkloof moeten volgens Ploumen – net als in IJsland – bij de Nederlandse werkgevers komen te liggen. Elske Doets, zakenvrouw van het jaar 2017, vindt die maatregel te heftig. In haar bedrijf merkt ze dat mannen veel vaker om een salarisverhoging vragen dan vrouwen. De crux zit volgens haar in het onderhandelen.

Ploumen reageert: “Recent onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens wijst uit dat vrouwen wel onderhandelen, maar dat ze dan toch niet het gewenste resultaat bereiken.” Ze vervolgt: “Hoe je het ook wendt of keert, we hebben de wet gelijke behandeling. Mannen en vrouwen moeten gelijk behandeld worden en dat gebeurt wat betreft loon niet.” Toch blijft Doets erbij dat vrouwen zelf voor hun rechten op moeten komen. Ze geeft vrouwen ook een onderhandeltip: “In plaats van uitgaan van ‘wat kan ik nu’, moet je veel meer uitgaan van de potentie die je mogelijkerwijs in de toekomst hebt. En op dát punt moet je gaan onderhandelen.”

Volgt Nederland IJsland?
Ploumen ziet IJsland als voorbeeld en hoopt dat het wetsvoorstel om ongelijke salarissen tussen mannen en vrouwen voor hetzelfde werk strafbaar te stellen er doorheen komt. Transparantie over lonen kan al wel helpen, maar dat lost de loonkloof volgens Ploumen niet op.

 

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel en een video van de bijbehorende reportage en gesprek van NOS

 

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!



Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.



You have Successfully Subscribed!