Selecteer pagina

Zó ontstaat de loonkloof

Zó ontstaat de loonkloof

Vorig jaar werd bekend dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen alweer was gegroeid. De oorzaken daarvan zijn divers; vaak wordt het feit dat vrouwen vaker parttime werken of in een sector met minder aanzien, zoals de zorg, als de grote boosdoener aangewezen. Toch was er nog een onverklaarbaar gedeelte van ongeveer 5%. Daar is nu onderzoek naar gedaan en wat blijkt? Mannen genieten een ‘man-tot-man’ voordeel; ze worden bij een mannelijke manager vaker gepromoot dan vrouwen, terwijl vrouwen bij zowel een mannelijke als een vrouwelijke baas dezelfde kansen op promotie maken. Bijzonder is dat dat effect echter vaker optreedt als mannen langer voor hun mannelijke manager werken of closer met hem zijn. Dan vormt zich namelijk het ‘oude-jongensnetwerk’. Promoties hebben dan niets meer te maken met prestaties.

Wat kunnen organisaties hiertegen doen? Allereerst het promotiebeleid objectiever, meetbaarder en inzichtelijker te maken. Maar ook door promoties bijvoorbeeld niet door één, maar door meerdere managers te laten bepalen.

Lees hier het hele artikel!

Over de auteur

Liselore van der Zweth

Liselore van der Zweth is community manager bij SheConsult. Daarnaast is zij ook een freelance tekstschrijver en redacteur. Van februari 2016 tot juli 2017 was zij Chef Redactie bij feministisch platform Vileine.

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek op onderwerp

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!