Select Page

Zo krijg je loonsverhoging: 4 tips

Zo krijg je loonsverhoging: 4 tips

Als aanvulling op het artikel ‘durf te onderhandelen‘ en het artikel ‘wees minder aardig‘, hier een stukje met tips over hoe je het best met je baas in gesprek kan gaan over je salaris. We hebben de tips gevonden in de Volkskrant van 29 november (p. 26) en ze zijn volgens ons erg waardevol!

Het gaat inmiddels weer wat beter met de economie en daarom wordt het misschien wel weer eens tijd voor een loonsverhoging. Schroom niet! Je hebt de afgelopen jaren immers hard gewerkt en je mag best eens beloond worden met een paar euro’s extra. Heb je besloten het gesprek met je baas aan te gaan, bereid je dan goed voor. Heb een doel voor ogen en bedenk vooral goede argumenten. Gebruik onderstaande tips en verhoog de kans op succes.

 1. Geef je baas een complimentje.
  Niet over zijn of haar outfit, maar iets wat met je doel te maken heeft. Complimenteer je baas over het feit dat hij of zij goede prestaties weet te waarderen en dat je dat erg bewonderenswaardig vindt. De kans is groot dat je baas dit compliment waard wil zijn en ernaar gaat handelen.
 2. Imiteer je baas een beetje.
  Ga hem of haar zeker niet nadoen, maar neem subtiel de houding van je baas over (tenzij deze houding dominant is! Neem dan juist een ‘onderdanige’ houding aan) of zorg dat jullie manier van spreken op elkaar lijkt. Het eerste dat je moet zeggen is iets wat de baas zojuist heeft gezegd, maar dan net anders verwoord. Dit schijnt volgens onderzoek zeer goed te werken.
 3. Geef je baas een kopje koffie.
  Cafeïne vergroot de overtuigingskracht van je argumenten. Mits dit goede argumenten zijn! Bij zwakke argumenten blijkt cafeïne geen effect te hebben, maar om je baas net even wat meer te overtuigen kan een kopje koffie zeker het verschil maken!
 4. Vraag een exact bedrag.
  Ronde bedragen (3500 euro) wekken de indruk dat je niet weet wat je marktwaarde is. Dit zal voor een rond tegenaanbod zorgen dat lager is dan bij een exact bedrag (3497 euro). Zorg daarnaast dat jij het eerste bod doet! Het eindresultaat wijkt namelijk vaak maar weinig af van het openingsbod. Wat ook werkt, is een belachelijk hoog bod doen (als grap natuurlijk). Het eindresultaat kan namelijk veel hoger uitpakken wanneer je zegt dat je eigenlijk honderdduizend euro wil verdienen, maar je gewoon op zoek bent naar iets dat eerlijk is.

We hopen dat je iets aan bovenstaande tips hebt. Laat het zeker horen als je er gebruik van hebt gemaakt! We zijn altijd benieuwd naar ervaringen van onze lezeressen (en lezers).

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!