Select Page

Zijn wij echt geëmancipeerd?

Zijn wij echt geëmancipeerd?

50 jaar geleden verscheen ‘Het onbehagen bij de vrouw’ van Joke Smit met een missie: recht op betaald werk, recht op een leven buitenshuis, recht op alles wat de man ook mocht en kon. Dit lijkt nu vanzelfsprekend, maar 50 jaar geleden was dit verre van normaal. 50 jaar geleden was het nog Joke Smit haar schuld dat haar kinderen de mazelen kregen. “Als andere kinderen mazelen hadden, hadden ze gewoon mazelen, maar als mijn kinderen mazelen hadden, kregen ze die omdat ik werkte”, stelde Joke Smit als een van de weinig werkende vrouwen in die tijd.

Wat is er sinds toen veranderd?
Hoewel Joke Smit als moderne vrouw wel een deel van het huishouden over liet aan haar man, was zij hier alsnog eindverantwoordelijk voor. Hoewel er veel veranderd is, is dit nog steeds het geval. Van de vrouwen tussen de 20 en 64 besteden vrouwen nog altijd meer dan twee keer zoveel tijd aan het huishouden en de kinderen.

Ook haar visie op het parttime werken komt nog lang niet in de buurt van hoe Joke Smit het voor zich zag. Zo werkt 73 procent van de vrouwen in deeltijd, tegenover 21 (!) procent van de mannen. In haar ogen zou er een werkweek van dertig uur zijn, zowel voor de man als de vrouw zodat dit goed gecombineerd kon worden met het gezin.

Joke Smit schreef haar boek niet met de insteek dat vrouwen gelukkiger zouden worden met meer werk. Het ging haar erom dat mannen én vrouwen hun potenties kunnen verwezenlijken zonder zich daarbij gefrustreerd te voelen. Is dat waar wij nu zijn?

 

Klik hier om het hele artikel op NRC te lezen.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!