Select Page

“Zijn vrouwen beter in stofzuigen dan mannen? Dat is je reinste flauwekul.”

“Zijn vrouwen beter in stofzuigen dan mannen? Dat is je reinste flauwekul.”

In de Volkskrant werd een maand lang aandacht besteed aan opruimen. Er werd een besloten facebookgroep opgericht, waarvan onder vijfduizend leden, slechts 10 procent man was. Volgens de Volkskrant is dit nog steeds een hardnekkig patroon: nog altijd besteden vrouwen negen uur per week méér aan zorgtaken in het huis dan mannen, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. De Volkskrant vroeg aan vier opiniemakers wat ze dachten: waarom komt het huishouden nog steeds vooral op de vrouw aan?
Zo zegt Vala van den Boomen, hoofdredacteur van Me-to-We, een online magazine over ouderschap bijvoorbeeld dat Nederland nog best conservatief is. “We geloven dat het gezin de hoeksteen is van de samenleving en dat de vrouw verantwoordelijk is voor het runnen van dat gezin, en dus ook de huishoudelijke taken voor haar rekening moet nemen.” Ze zegt ook dat vrouwen hier zelf een grote hand in hebben: “Ze denken dat ze het beter doen. Zijn vrouwen beter in stofzuigen dan mannen? Dat is je reinste flauwekul.”
Asha ten Broeke, publicist en columnist benoemt ook nog dat vrouwen meer emotional labour doen dan mannen. “Daarbij gaat het niet over hoeveel jij poetst en hoeveel hij kookt, maar ook over de dingen die minder opvallen. Dat je weet dat je kinderen uit hun gymkleren zijn gegroeid en dus nieuwe spullen koopt.”
Jan Heemskerk, schrijver en columnist: “Dat vrouwen meer doen in het huishouden is natuurlijk niet goed. Mannen falen deerlijk.” Hij zegt ook dat mannen heus wel meer willen doen, maar dat ze het gewoon niet zo snel zien als het een rommel is in huis: “Subtiele hints werken niet. Vráág het gewoon. Ja, dat is oneerlijk, maar dat is wel de snelste weg. Stoppen met opruimen is geen goede strategie. Dat verlies je als vrouw – mannen hebben een hogere rommeltolerantie.”

Hoe ziet de verdeling eruit bij jou thuis? Wat denk je hierover?

Lees het volledige artikel via de Volkskrant

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!