Select Page

Yoga is niet alleen goed voor ontspanning

Yoga is niet alleen goed voor ontspanning

Dat yoga, meditatie en pilates zorgen voor ontspanning is een weet voor de meesten. Wat minder bekend is, is dat deze zogenaamde mind-body interventions (MBIs) moleculaire reacties kunnen veroorzaken die in het lichaam gezien worden als het tegenovergestelde van die van stress.

Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door onderzoekers van Coventry University en de Radboud Universiteit. De onderzoekers hebben achttien bestaande studies samengebracht over een periode van elf jaar. Hieruit blijkt dat door het beoefenen van bepaalde MBIs, zoals meditatie of Tai Chi, er moleculaire veranderingen optreden in het lichaam.

Productie van cytokines
MBIs staan hoog op de lijst van ontspanning, maar er is nog weinig bekend over de reacties die hierdoor veroorzaakt kunnen worden binnen stresssituaties. De onderzoekers hebben specifiek gekeken naar de invloed van MBIs op de genexpressie. Dit zijn genen die de biologische samenstelling van het lichaam en immuunsysteem beïnvloeden.

Met opkomst van stress wordt het sympathische zenuwstelsel geactiveerd. Dit zorgt uiteindelijk voor een stijging in de productie van NF-kB (nuclear factor kappa B) en cytokines en deze veroorzaken op zijn beurt weer ontstekingen op celniveau. Wanneer stress veel en langdurig voorkomt, leidt dit tot hoge risico’s zoals kanker of depressie.

Uit de studie blijkt dat wanneer mensen MBIs beoefenen, zij juist een lagere productie van NF-kB en cytokines vertonen. Dit vermindert het risico op bovengenoemde aandoeningen. Dus pak die 15 minuutjes en downward-facing-dog it is!

 

Klik hier om het hele artikel te lezen.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!