Select Page

Wil je een loodgieter met persoonlijke aanpak? Kies voor een vrouw

Wil je een loodgieter met persoonlijke aanpak? Kies voor een vrouw

Nu nog uitzonderingen in een typisch mannenberoep: vrouwelijke loodgieters. Terwijl het vak voor hen steeds aantrekkelijker wordt: er moeten steeds meer digitale systemen worden geïnstalleerd waarbij communicatieve vaardigheden van belang zijn. Vrouwen zijn daar gemiddeld beter in dan mannen.

Regina Smolders is met haar eenmansbedrijf ‘De Loodgietster’ een van de weinige vrouwelijke loodgieters in Nederland. Ze legt uit hoe ze zich staande houdt in het loodgietersvak, traditioneel een echt mannenberoep. Als vrouw valt ze op tussen haar mannelijke concurrenten, maar het nadeel is dat sommige klanten vooroordelen hebben over vrouwen in een technisch beroep. “Laten we zeggen dat één op de duizend klanten van tevoren twijfelt aan mijn vakmanschap, maar als ik dan de klus geklaard heb, is hun perspectief helemaal veranderd”, verklaart Smolders. “Ik zorg er met mijn werk voor dat het huishouden weer draait, ik zorg voor warmte. En dat is heel mooi.”

Het aantal vrouwelijke loodgieters neemt heel gestaag toe. Volgens de belangenorganisatie van de installatiebranche, Uneto-VNI, werken er nu zo’n vijfhonderd vrouwen als loodgieter. Dat is 1,2% van de hele beroepsgroep van 41.000 loodgieters. In 2006 waren er 330 vrouwelijke loodgieters. Uneto-VNI zou graag zien dat meer vrouwen voor dit beroep kiezen, want er is een groot tekort aan installateurs en loodgieters. Het percentage vrouwen zal waarschijnlijk nog wel wat verder stijgen, want dat geldt ook voor het aantal meisjes dat voor een technische opleiding kiest, aldus de brancheorganisatie.

Tekort aan vakmensen
In loondienst werken bij loodgietersbedrijven beviel Smolders slecht, dus nu rijdt ze als zzp’er met een bestelbus vol gereedschap door Noord-Amsterdam om allerlei loodgietersklussen te klaren. Omdat er meer dan genoeg werk is, verdient ze daar een goed belegde boterham mee. Er is een structureel tekort aan vakmensen in de installatiebranche.

Het beroep van loodgieter vernieuwt zichzelf constant. Die ontwikkeling maakt het vak aantrekkelijker voor vrouwen, want naast het traditionele repareren van kapotte kranen en lekkages kan de loodgieter steeds meer betekenen op het gebied van energiebesparing, digitalisering en duurzaamheid. Denk daarbij aan de installatie van slimme meters die op afstand het energieverbruik kunnen aflezen, of spiegels die door middel van gezichtsherkenning kunnen vertellen of je tanden wel goed gepoetst zijn. Bij het installeren van zulke digitale systemen worden communicatieve vaardigheden belangrijker en vrouwen zijn gemiddeld beter in communicatie dan mannen. Daarnaast is het vak met de jaren minder zwaar geworden, doordat het oude basismateriaal van de loodgieter, lood, veelal is vervangen door kunststof. “Maar de grootste verandering heeft hier plaatsgevonden”, zegt Smolders terwijl ze met haar vinger tegen haar slaap tikt. “Het vooroordeel dat vrouwen niet goed zijn in loodgieterswerk verdwijnt, al is het langzaam.”

Dus voor de vrouwen die nog voor een studiekeuze staan: overweeg het loodgietersvak eens!

 

Klik hier voor het oorspronkelijke, volledige artikel van de Volkskrant

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!