Sheryl Sandberg (COO Facebook): Werkgevers moeten vrouwen helpen.

Sheryl Sandberg (COO Facebook): Werkgevers moeten vrouwen helpen.
Volgens recente onderzoeken van LeanIn.org en Survey Monkey die in april zijn uitgevoerd in de VS, zegt één op de vier vrouwen dat ze ernstige angst ervaren, met fysieke symptomen zoals een veel te hoge hartslag. Eén op de tien mannen zegt hetzelfde. Meer dan de helft van alle vrouwen kampt momenteel met slaapproblemen.  Sandberg (COO Facebook en mede-oprichter van Leanin.org) schrijft in Fortune dat vrouwen vóór de pandemie in de VS al een ‘dubbele dienst’ werkten.

Ze deden hun betaalde werk en keerden vervolgens terug naar huis, waar ze vaak verantwoordelijk waren voor alle kinderopvang en huishoudelijk werk. Nu, midden in de crisis van de pandemie, met thuisonderwijs en zorg voor oudere familieleden als ‘bonus’, zijn vrouwen onevenredig belast met hun families en huishoudens overeind te houden.
Volgens de (Amerikaanse) onderzoeksgegevens besteedt een fulltime werkende vrouw met partner en kinderen nu 71 uur per week aan huishoudelijk werk en zorg, inclusief de nieuwe verantwoordelijkheden van de pandemie. Sandberg zegt dat dit neerkomt op bijna twee fulltime banen – voordat ze begint met haar echte fulltime baan. Mannen in dezelfde situatie werken daarentegen wekelijks 20 uur minder. 

Het is, aldus Sandberg, ook belangrijk dat werkgevers actie ondernemen om een ​​deel van deze stress bij vrouwen tijdens de pandemie te verlichten: “Vrouwen doen vaak meer dan hun uiterste best en branden op.”

 

Nederlands onderzoek

“De Amerikaanse situatie is niet wezenlijk anders dan die in Nederland bij vrouwen met een (bijna) fulltime baan. Mannen onttrekken zich vaker aan hun thuis-taken. Dat betekent dat vrouwen thuis dubbel belast worden. Dat leidt tot uitputting en uitval van vrouwen”, aldus een onderzoek van loopbaancoachbedrijf SheConsult. Het coachbedrijf inventariseerde telefonisch bij 200 hoogopgeleide vrouwen die meededen aan haar gratis coachingsprogramma Corona Coaching, wat de belangrijkste issues waren waar deze vrouwen tegenaan liepen bij het thuiswerken. Drs. Vréneli Stadelmaier, oprichter van SheConsult: “Het bleek dat het merendeel van de vrouwen die wij spraken juist in deze tijd behoefte heeft aan zingeving en aan koersbepaling. ‘Waar ben ik in mijn werk eigenlijk mee bezig en wil ik daar wel mee bezig zijn? Hoe nuttig is wat ik doe eigenlijk? Wat wordt mijn volgende stap?’ zijn dan vragen die spelen.” Ook bleken de vrouwen geplaagd te worden door onzeker makende gedachten: het Impostor Syndrome, doordat bijvoorbeeld positieve feedback van collega’s uitblijft omdat je elkaar veel minder ziet en spreekt.

Werkgevers moeten waakzaam zijn

Daarnaast kwam uit het onderzoek dat vrouwen het thuiswerken erg lastig vinden, zeker als er thuiswonende kinderen zijn. Ze vervallen snel in het traditionele rollenpatroon, tot hun eigen grote ergernis. Stadelmaier: “Wij hoorden regelmatig verhalen van mannen die tòch gewoon naar kantoor gaan, gaan lunchen met collega’s, of zich terugtrekken op hun werkkamer of in een hotel. De vrouwen die wij spraken hebben allemaal zelf een carrière, maar dat telt nu blijkbaar even niet bij sommige partners, want hoe traditioneel: de zorgtaken thuis worden aan de vrouw overlaten. Dat is een grote bron van ergernis en ruzie, zo leerden wij.  Bovendien leidt dat tot een dubbele belasting van vrouwen. Wij zijn bang dat als dit te lang duurt, vrouwen massaal overbelast raken en uitvallen. Dat is geen goed nieuws voor werkgevers. Die zitten niet te wachten op de uitval van hun talentvolle medewerkers”, aldus Stadelmaier.

Ondersteunen hoogopgeleide vrouwelijke medewerkers.

Het coachbedrijf heeft op 10 mei j.j.  een volledig kosteloos programma voor werkgevers gelanceerd.
Stadelmaier: “
Dat doen we omdat we het verschil willen maken. We willen werkgevers helpen hun talentvolle vrouwen hun maximale potentieel te laten ontwikkelen en benutten, juist ook in deze tijd. Het programma is gebaseerd op het theoretisch model van McKinsey over Vrouwelijk Leiderschap en toegespitst op deze tijd, waarin niets meer vanzelfsprekend is.”

Meer info over de gratis incompany training> 

Over de Auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl
INCOMPANY TRAINING
.

Check it Out