Select Page

Wees zichtbaar, met beminnelijke doeltreffendheid

Wees zichtbaar, met beminnelijke doeltreffendheid

Marry de Gaay Fortman beschrijft in haar boek ‘Verdrink geen dooie eend’ hoe hard de top aan het bedrijfsleven is. Als één van de 9 vrouwen die advocaat-partner is bij Houthoff (Zuidas), ten opzichte van 38 mannen, is ze een typisch voorbeeld van een succesvolle vrouw in een mannenwereld. Als commissaris houdt ze toezicht op De Nederlandsche Bank. En op luchtvaartmaatschappij KLM, waar de topman, financieel directeur en operationeel directeur alle drie man zijn – en van de 9 managers in de laag daaronder zijn er twee vrouw.

Beminnelijke doeltreffendheid
De Gaay Fortman stuitte vaak op vooroordelen van collega’s. Onder andere toen ze op gesprek ging bij haar leidinggevende, omdat ze als advocaat-medewerker in aanmerking kwam om partner te worden. Ze was er klaar voor om te vertellen over haar inhoudelijke en commerciële bijdrage aan het kantoor, toen er een totaal andere vraag werd gesteld: “Zo Marry, hoeveel kinderen wil jij eigenlijk nog?”

Haar mond viel open. Ze wilde de vraag niet beantwoorden, maar ook niet boos worden, want dat zou ook niet helpen. Dus reageerde ze: “Geen idee. Hoeveel wil jij er zelf eigenlijk nog?”

Die tactiek ging ze steeds vaker en verfijnder inzetten en ze noemde het ‘beminnelijke doeltreffendheid’. Als iemand een oneerlijke of nare opmerking maakt – uit onwetendheid of om je te kwetsen – maak diegene dan op een tactvolle en rustige manier onschadelijk, bijvoorbeeld door een vraag of een goedgeplaatste grap. Zo wals je niet over mensen heen en trek je je ook niet terug, maar geef je een tegenreactie die vaak een positieve uitwerking heeft.

Die situaties waarin iemand het gesprek een doelloze of negatieve kant op stuurt, noemt De Gaay Fortman ‘dooie eenden’. Ze adviseert om die ‘eenden’ niet te veel aandacht te geven, maar te blijven focussen op je doel.

Ook als je van nature wat minder sociaal vaardig bent, denkt De Gaay Fortman dat je die beminnelijke doeltreffendheid kunt inzetten. “Maar er moet in het bedrijf ook een cultuur zijn die máákt dat je dat kunt veranderen. Dat je dat bij elkaar mag zien en elkaar daarop mag aanspreken. Op een beminnelijke manier. Geef je iemand een publieke aframmeling, dan beschadig je hem of haar, maar ook jezelf.”

Die beminnelijke doeltreffendheid zit niet alleen in een goede tegenvraag of grap. “In mijn boek noem ik oud-minister Klaas de Vries. Hij zag het in vergaderingen als mensen hun thee op hadden, en schonk dan nieuwe in. Ook dat zorgzame is beminnelijkheid, het leidt tot een prettige sfeer waarbinnen iedereen beter tot zijn of haar recht komt.”

‘Jongensachtig’
Als kind klom De Gaay Fortman in bomen en zat ze op judo. Tot ze zo goed werd dat de judobond er bezwaar tegen maakte: het was sneu voor de jongens als ze van een meisje verloren. In haar boek typeert ze zichzelf als ‘tomboy’ in het gezin van 5 meiden. Dat ‘jongensachtige’ is wel handig in de mannenwereld waar ze werkt. “Ik denk dat dat onverschrokkene me wel helpt. En doordat ik vroeger met jongens speelde, kan ik goed met hen ‘bonden’. Je ziet in de bedrijfstop dat mannen veel minder goed weten hoe ze met vrouwen moeten werken. Dat zou moeten veranderen. Eigenlijk moeten meer mannen one of the girls worden.”

Op de vraag of ze een streepje voor heeft op vrouwen die wel ‘meisjesachtige’ dingen deden, antwoordt ze: “Misschien doorzie ik ‘het spel’ beter, door mijn tomboy-achtergrond. Als ik één ding aan vrouwen mag meegeven, de gouden tip: zorg dat je zichtbaar bent. Het is zo jammer als vrouwen die steengoed zijn, vooral anoniem op hun kamer zitten. Be good and tell it – zorg dat opvalt waar je in uitblinkt. Mannen zijn daar goed in, maar vrouwen kunnen het ook leren. Dat kan ook zonder ellenbogenwerk.”

“Als ik één ding aan vrouwen mag meegeven, de gouden tip: zorg dat je zichtbaar bent.”

“Het helpt al enorm om duidelijk je ambitie uit te spreken en niet al te terughoudend te zijn. Als je daar te laat mee begint, loop je al snel 5 jaar achter op de carrière van een mannelijke collega die wél meteen zegt: ik wil hier partner worden.”

 

Als je de rest van het interview met Marry de Gaay Fortman wilt lezen, klik dan hier voor het oorspronkelijke artikel van de NRC. En haar boek is sinds maandag uit!

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!