Select Page

Week van de Overgang: twee miljoen vrouwen in de overgang en toch taboe

Week van de Overgang: twee miljoen vrouwen in de overgang en toch taboe

Afgelopen maandag, 9 april 2018, is de Week van de Overgang van start gegaan met een Meet-Up georganiseerd door Studio Vrouw. Dat de overgang nog steeds een taboe is, werd wel duidelijk. Veel vrouwen knikten instemmend toen Ellie Lust zei: “Als je door overgangsklachten niet naar je werk kunt, benoem je dat natuurlijk niet. Dan zeg je gewoon dat je barstende koppijn hebt.” Verder kwam naar voren dat humor al dat overgangs-gedoe een stuk lichter maakt. Maar kijk wel uit: het is daarnaast wel belangrijk dat je er ook serieus over in gesprek kunt gaan. Vrouwen werden aangespoord om niet alleen feitenkennis met elkaar te delen, maar ook gewoon hun ervaringen. Die herkenning, goede gesprekken en er ook eens samen over kunnen lachen is heerlijk.

Vrouwen kunnen vanaf hun 40/45e (en in zeldzame gevallen nog veel jonger!) in meer of mindere mate last krijgen van de overgang. Gelukkig zitten er voor veel vrouwen ook positieve kanten aan: het wordt wat rustiger, je leert vaker voor jezelf te kiezen en neemt meer tijd voor jezelf (en je partner).
Op dit moment zijn er in Nederland bijna 2 miljoen vrouwen tussen de 45 en 60 jaar. Zij hebben een ander leven dan de generatie voor hen. Driekwart van de vrouwen van 45 tot 60 van nu heeft een betaalde baan. Daarbij heeft deze generatie gemiddeld 5 jaar later kinderen gekregen die, als hun moeder in de overgang komt, volop aan het puberen zijn. Die combinatie levert stress op. En dat gaat juist slecht samen met die veranderende hormoonhuishouding. Dan blijkt erover praten juist heel verstandig om de regie te nemen in plaats van het te laten gebeuren.

De menopauze, het moment dat een vrouw haar laatste menstruatie heeft, is gemiddeld op de leeftijd van 51,4 jaar. De jaren in de aanloop daar naartoe en een aantal jaren daarna noemen we de overgang. Vier op de vijf vrouwen ervaart overgangssymptomen in die periode, al verschillen de symptomen en de mate daarvan per vrouw. Van de welbekende opvliegers (of zoals Lust ze noemt: gloeimomenten) heeft 76% van de vrouwen last. Minder bekende symptomen zijn angst- en paniekaanvallen, duizeligheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, vergeetachtigheid en onzekerheid. Onzekerheid kwam ook aan bod bij de Meet-Up, met het theatercollege F*ck die Onzekerheid van Vreneli. Conclusie daarvan: leer je onzekere stemmen, je ‘papegaaien’, kennen en rats ze van je schouder!

Om gezond, vitaal en gelukkig te leven en te werken tijdens en na de overgang is het voor vrouwen heel belangrijk om rond hun 45e regie op deze levensfase te nemen. Een derde van het verzuim in deze leeftijdscategorie hangt namelijk samen met overgangssymptomen, dat is echt veel! En zoals aan het begin al werd gezegd: vrouwen durven het vaak niet te zeggen wanneer ze zich ziek melden. Wij zijn zelf het begin van de oplossing: er wél over praten met de werkgever, je partner en vriendinnen. Dat helpt uitval op de werkvloer te voorkomen. Op tijd en goed geïnformeerd zijn is essentieel voor alle betrokkenen: huisartsen, bedrijfsartsen, HR-professionals, leidinggevenden, verzekeraars en vrouwen zelf.

 

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel van de Nationale Zorggids

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!