Select Page

“We hebben al een vrouw in het bestuur, dus wij zijn klaar.”

“We hebben al een vrouw in het bestuur, dus wij zijn klaar.”

De Britse overheid wil dat er meer vrouwen topfuncties gaan bekleden: in 2020 moet ten minste een derde van de topfuncties van de 350 grootste bedrijven van het land bekleed worden door een vrouw. Onderzoeksbureau Hampton-Alexander Review vroeg zich af waarom er nu nog zo weinig vrouwen aan de top staan in het bedrijfsleven en onderzocht dit door het de bedrijven te vragen. De vraag ‘waarom bekleden er niet meer vrouwen een topfunctie?’ werd op zo’n manier beantwoord, dat we wel begrijpen dat er amper vrouwen aan de top te vinden zijn. Het ministerie van Zaken, Energie en Industriële Strategie zette de meest tenenkrommende verklaringen die het onderzoeksteam verkreeg voor ons op een rijtje:

“Ik denk niet vrouwen zich op hun gemak zouden voelen in een bestuurlijke omgeving.”

“Er zijn niet zoveel vrouwen met de juiste vaardigheden en mate van ervaring om deel uit te maken van het bestuur – de kwesties die besproken worden zijn extreem ingewikkeld.”

“De meeste vrouwen zitten niet te wachten op het gedoe of de druk die komt kijken bij een zetel in het bestuur.”

“Aandeelhouders zijn niet geïnteresseerd in de samenstelling van het bestuur, dus waarom zou het ons wat uit moeten maken?”

“Mijn andere collega’s in het bestuur willen geen vrouw benoemen.”

“Alle ‘goede’ vrouwen zijn al weggekaapt.”

“We hebben al een vrouw in het bestuur, dus wij zijn klaar. Iemand anders is aan de beurt.”

“Er zijn momenteel geen functies beschikbaar – als die er we zouden zijn, zou ik er niet aan denken een vrouw te benoemen.”

“We moeten een traject opbouwen van de grond af – er zijn gewoon niet genoeg ervaren vrouwen in deze sector.”

“Ik kan niet zomaar een vrouw aanstellen omdat ik dat wil.”

Andrew Griffiths, minister van Zaken, reageert ontstemd: “Het is schokkend dat sommige bedrijven denken dat deze zielige en neerbuigende smoesjes acceptabele redenen zijn om vrouwen weg te houden van topfuncties.” “Onze meest succesvolle bedrijven zijn juist degenen die zich inzetten voor diversiteit,” vervolgt hij.

Minder smoesjes
Hoewel het rijtje quotes het ergste doet vermoeden, is de positie van vrouwen bij de grote bedrijven recentelijk wel verbeterd. Van de 350 grootste bedrijven is het aantal besturen met exclusief mannen afgenomen van 152 in 2011 naar enkel 10 in 2017. “Deze smoesjes hoorden we een paar jaar geleden regelmatig, gelukkig nu veel minder,” licht Sir Philip Hampton, hoofd van de Hampton-Alexander Review, toe. “Maar bestuurders die hun steun met warme woorden uitspreken maar eigenlijk vrij weinig doen om vrouwen aan te stellen in topposities – of stilletjes vooruitgang blokkeren – zijn niet echt veel beter.”

“Onze meest succesvolle bedrijven zijn juist degenen die zich inzetten voor diversiteit.”

We hopen dat de mannen hun vindingrijkheid voor smoesjes kunnen omzetten in vindingrijkheid voor de manieren waarop ze ambitieuze vrouwen in kunnen zetten in besturen. Daar word het bedrijf ook nog eens succesvoller van.

 

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel van het AD.

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!