Select Page

We gaan voor de beste mensen (m/)

We gaan voor de beste mensen (m/)

Kabinet Rutte 3 telt dit jaar verhoudingsgewijs opmerkelijk minder vrouwen dan het vorige. “Ik had graag meer vrouwen willen hebben. Maar uiteindelijk geldt: we gaan voor de beste mensen.” Met andere woorden: en dat zijn mannen.

Niet alleen binnen het kabinet daalt het aantal vrouwen. Het aantal vrouwelijke hoofdredacteurs van landelijke dagbladen? Eén. Het aantal vrouwelijke CEO’s bij beursgenoteerde bedrijven in Nederland momenteel? Twee. Hoeveel nieuwe vrouwelijke bestuurders er in 2016 werden benoemd? Nul.

Hoewel vrouwen op papier gelijk staan aan de man, blijkt dat in de praktijk heel anders uit te werken. Moeten wij onze dochters met grote dromen vertellen dat zij geen CEO, hoofdredacteur of premier kunnen worden? Omdat dit mannenwerk is? Of moet er iets gebeuren tot er eindelijk echt iets veranderd?

IJsland is hier een mooi voorbeeld van. In 1975 legden alle vrouwen in IJsland een dag lang al hun werk neer. De mannen waren hier zo getraumatiseerd van dat er nog over wordt gesproken als “De Lange Vrijdag”. Uiteindelijk heeft dit wel een gelijke behandeling in de wet en een vrouwelijke president opgeleverd.

Dus vrouw: leg desnoods het land plat, maar doet iets!

 

Klik hier om het hele artikel op NRC te lezen.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!