Select Page

Wat willen werkende vrouwen in de overgang van hun werkgever en manager?

Wat willen werkende vrouwen in de overgang van hun werkgever en manager?

Claire Hardy, Amanda Griffiths en Myra Hunter, drie psychologen, deden er in 2017 onderzoek naar: wat willen werkende vrouwen in de overgang? Met een ouder wordende arbeidsbevolking en meer werkende vrouwen in Europa, zijn er ook meer vrouwen die werken tijdens de overgang en daarna. Er wordt geschat dat zo’n 25% van de vrouwen met overgangssymptomen een slechtere kwaliteit van leven hebben op zowel werk- als persoonlijk vlak.

Onderzoek laat zien dat vrouwen vermoeidheid, slecht slapen, somberheid, concentratieproblemen en een slecht geheugen toeschrijven aan de overgang. Daarbij dienen opvliegers op het werk als een bron van schaamte en stress. Eerdere onderzoeken laten zien dat de overgang impact kan hebben op het werk en andersom, maar hoe het precies zit is nog niet duidelijk. Daarom stelden Hardy, Griffiths en Hunter aan 137 werkende vrouwen die mogelijk overgangssymptomen op het werk ervoeren, drie open vragen:

  1. Wat denken jullie dat werkgevers kunnen of moeten doen om vrouwen die (lastige) overgangssymptomen ervaren te helpen?
  2. Hoe moeten managers zich gedragen?
  3. Hoe moeten managers zich gedragen tegenover vrouwen in de overgang?

Daar kwamen een aantal thema’s uit voort:

#1. Bewustzijn van werkgever/manager
De meeste vrouwen noemen hoe belangrijk kennis over de overgang is en dat het belangrijk is om bewust te zijn van het effect van de fysieke werkomgeving op overgangssymptomen. De vrouwen willen niet dat werkgevers/managers de overgang als iets negatiefs zien, maar dat ze er bewust van zijn dat het een normaal proces is die heel verschillend is per vrouw. Daarbij is het belangrijk dat werkgevers/managers weten dat bepaalde aspecten van de fysieke werkomgeving niet helpend zijn voor vrouwen in de overgang. Specifieke aanbevelingen hierin zijn het verbeteren van ventilatie en temperatuurcontrole, koud drinkwater in de buurt, goed ontworpen en ondersteunende zitplaatsen, bureauventilators, rustplekken en toegang tot toiletten.

#2. Goede communicatie van werkgever/manager
Empathisch zijn wordt als heel behulpzaam gezien, zoals begrip tonen en zich verplaatsen in een vrouw wanneer ze vertelt dat ze moeite heeft met de overgang. Werkgevers/managers moeten open vragen stellen, goed luisteren en de vrouw het gesprek laten leiden. Daarbij geven vrouwen de voorkeur aan een privégesprek over de overgang waarbij de informatie vertrouwelijk blijft. Wat werkgevers/managers niet moeten doen is grappen over de symptomen of kritisch of veroordelend zijn naar vrouwen in de overgang.

#3. Acties van de werkgever
Dit gaat om acties die belangrijk zijn in het bewustzijn van de overgang en de dagelijkse praktijk. Zo waarderen vrouwen in de overgang flexibele werktijden wanneer lastige overgangssymptomen opspelen. Ook adviseren vrouwen een beleid dat werkgevers/managers en vrouwen helpt om makkelijker over de overgang te praten. Gesprekken helpen namelijk om gepaste werkaanpassingen af te spreken. Daarbij willen vrouwen een beleid dat een positieve cultuur wat betreft de vrouwelijke gezondheid aanmoedigt. De beschikbaarheid van vrouwelijke managers is ook gewenst, omdat vrouwen het prettiger vinden om met hen te praten over de overgang. Verder adviseren de vrouwen een training over de overgang waardoor voornamelijk managers de kennis, het zelfvertrouwen en de skills hebben om behulpzaam te zijn. Door folders en posters op te hangen op kantoor, online informatie te verschaffen en externe experts uit te nodigen om te komen spreken, kan de overgang ook voor de rest van het personeel een bespreekbaar onderwerp worden. Zo wordt een begin gemaakt aan het doorbreken van het taboe van de overgang.

 

Klik hier voor het volledige wetenschappelijke artikel uit Elsevier Maturitas.

 

About The Author

2 Comments

  1. DAPHNE MEDIk

    Dit lijkt een goede ontwikkeling, maar ik denk dat dit juist het tegenovergestelde effect heeft. Het stigmatiseert, terwijl heel veel vrouwen nauwelijks last hebben van de overgang. Daar komt bij dat vrouwen boven de 40? 45? al niet meer snel een baan vinden en ik vrees dat dit alleen maar erger wordt door dit soort publicaties. Geen werkgever die zin heeft in een werknemer met ‘gedoe’.

    Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!