Select Page

Wat gebeurt er in je hoofd bij een burn-out?

Wat gebeurt er in je hoofd bij een burn-out?

In Vrij Nederland beschrijft neurobioloog Brankele Frank wat er in je hoofd gebeurt tijdens een burn-out. Ze beschrijft dat ze in 2015 instortte.
“De letters op mijn computerscherm duizelen voor m’n ogen en ik kan me met geen mogelijkheid voorstellen hier nog meer dan een uur door te kunnen brengen, laat staan acht.” In het artikel beschrijft ze dat we in Nederland in een burn-out epidemie leven, wat ook nog eens zorgt voor grote ziektekosten voor de maatschappij. Maar toch blijven we doorgaan met rennen.
Frank geeft als neurobioloog workshops over burn-outs en het valt haar op dat ze bij steeds jongere mensen toeslaan. Toch is het moeilijk om op de rem te gaan staan: “Terwijl ik vrienden die overwerkt raakten streng toesprak, blef ik mijn eigen excessen rationaliseren en goedpraten. De drukte zou vast snel ophouden, en ik hield het echt nog wel even vol.” Toch vraagt stress mentaal en fysiek veel van je. Het is een reactie van je lichaam op veranderingen in de binnen- of buitenwereld. Stress is in eerste instantie gezond en noodzakelijk – als je het nooit ervaart ga je dood. Maar de stress die we tegenwoordig ervaren, is niet altijd meer nuttig.

Lichamelijke reacties
Je mentale en fysieke gezondheid staan met elkaar in verbinding. Je kan bijvoorbeeld stress ervaren door een discrepantie tussen wat je wil en wat je kan. Stress wordt gereguleerd door verschillende hormonen: adrenaline en cortisol. Adrenaline herken je waarschijnlijk, dit is het snelle hormoon wat je in staat stelt om gauw weg te rennen of in de vechtmodus te schieten. Je kan je ook euforisch gaan voelen. “Dat was mijn staat vlak voor ik instortte; als een Duracell-konijntje aan de drugs stuiterde ik door de gangen. Op een maandagochtend.” schrijft Frank.
Maar cortisol kan op lange termijn schade veroorzaken. Je maakt dit ook aan als reactie op stress. Het zorgt dat je lichaam energie vrijmaakt en dat je immuunsysteem wordt onderdrukt. In een acute stressvolle situatie is dat heel handig: in tijden van nood hoef je geen bacillen te bestrijden, maar moet de focus liggen op het oplossen van de noodsituatie.Maar bij chronische stress blijft je cortisolniveau stijgen en wordt het niet meer normaal. Misschien herken je het volgende: eindelijk heb je vakantie na een stressvolle periode en juist dan word je ziek! Dat komt omdat je coitsolniveau daalt en je immuunsysteem haar werk weer kan doen.
Frank beschrijft ook een verandering in libido, maar ook haaruitval. En zo zijn er nog wel meer gevolgen van chronische stress: botontkalking, hogere bloeddruk, groter risico op Alzheimer’s en Parkinson. Je maakt jezelf dus letterlijk kapot.

Emotioneel (dis)functioneren
Frank beschrijft dat burn-out symptomen kunnen verschillen, maar emotionele labiliteit, overgevoeligheid, gebrekkig geheugen en verslechterd cognitief functioneren komen bij bijna iedereen met een burn-out wel voor. En dat valt weer toe te schrijven aan veranderingen in je amygdala: de hersenkernen die verantwoordelijk zijn voor primaire emoties. Je kan gaan huilen om het minste of geringste en je heel depressief gaan voelen door deze veranderingen. Maar niet alleen op emotioneel gebied ga je er op achteruit: “Ik stelde eens dat drie plus drie vier was. (…) En tot mijn grote schaamte had ik soms zelfs volledige blanks bij het zien van mijn vrienden, wier namen me dan volkomen ontschoten waren.”

Herstel
Frank beschrijft dat het voor haar hielp om de wetenschappelijke onderbouwing voor burn-out in te zien. Haar levensstijl maakte haar hersencellen kapot. Om beter te worden doorliep ze een lang en moeizaam proces. Op psychologisch niveau probeerde ze realistischer verwachtingen te hebben en haar geluk niet te laten afhangen van prestaties.

Lees het originele artikel van VN hier: https://www.vn.nl/burn-out/
Ook interessant: Brankele Franke beschrijft wat er in je hoofd gebeurt bij een burn-out op een filmpje bij het artikel.

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!