Select Page

Waarom we maar 15 uur per week moeten werken

Waarom we maar 15 uur per week moeten werken

Een werkweek van 15 uur, dat klinkt te goed om waar te zijn. Toch suggereerde economist John Maynard Keynes in 1930 al dat per 2030 de werkweek gereduceerd zou moeten worden naar 15 uur. Rutger Bregman, schrijver en historicus, heeft dit onderzocht op basis van een rapport van het United States Senate comité.

Wat volgens Bregman opvallend is, is dat tot de jaren 70 bijna alle economisten, filosofen en zo verder, erin geloofden dat we steeds minder en minder moeten gaan werken. Dit veranderde rond de jaren 80, toen er in de westerse wereld steeds meer werd gewerkt. Waarom zouden wij nu dan willen geloven in het feit dat we toch minder moeten gaan werken?

Het experiment met werkdagen van 6 uur
Volgens Bergman gaan productiviteit en langere werkuren niet samen. Dit blijkt uit een onderzoek van WK Kellogg, van de cornflakes, dat in 1930 is uitgevoerd waarbij er werkdagen van 6 uur werden geïntroduceerd. Later in 2015 werd dit experiment voor 23 maanden lang weer uitgevoerd door een Zweeds verzorgingstehuis. Gevolgen hiervan waren verbeteringen in de gezondheid en er werd efficiënter gewerkt door de verpleging.

Ook binnen de financiële sector werd ondervonden dat wanneer er minder werd gewerkt, de productiviteit hoger was. Binnen drie dagen pak je efficiënt alle prioriteiten op in plaats van rapporten waar niemand meer naar om kijkt. Wanneer Bergman het heeft over een werkweek van 15 uur, bedoeld hij niet meer tijd om op de bank voor de televisie te zitten. Ga juist dingen doen waar je waarde aan hecht, zoals vrijwilligerswerk of voor je kinderen zorgen. Hoewel dit financieel onhaalbaar lijkt, kunnen we stap voor stap zorgen voor een wereld waar geld voor tijd wordt geruild, er meer geld in scholing gestopt kan worden en productiviteit van het werk omhoog gaat.

 

Klik hier om het hele artikel op The Sydney Morning Herald.

Bekijk hier het interview van Vreneli Stadelmaier door BNR over de verdeling van werkuren.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!