Selecteer pagina

Waarom verlaten zoveel jonge vrouwen de advocatuur?

Waarom verlaten zoveel jonge vrouwen de advocatuur?

 Vrouwen zijn goed vertegenwoordigd in de advocatuur. 42% van de advocaten is vrouw. Als je in de top kijkt is dat echter een schrikbarend lager percentage, namelijk maar 20,4 %. Veel vrouwelijke jonge advocaten verlaten de advocatuur, allemaal met hun eigen verhaal en hun eigen redenen. Maar een aantal redenen zien wij telkens terugkomen in onze gesprekken met jonge vrouwelijke advocates. In dit artikel twee van deze veelvoorkomende redenen, in gesprek met Monique.

Monique werk bij een ‘top 10’ advocatenkantoor en kwam bij ons omdat ze zeer veel stress ervoer en zich afvroeg of ze haar loopbaan wel bij het betreffende kantoor wilde vervolgen en of ze überhaupt wel in de advocatuur werkzaam wilde blijven.

1) De slechte begeleiding

Monique vertelt over haar start bij het kantoor. “Vanaf dag één werd ik in het diepe gegooid en ondergedompeld in het werk. De samenwerking met door de wol geverfde advocaten, waar ik op gehoopt had, stelde weinig voor. Niemand was er op uit me iets te leren, ik moest het allemaal zelf uitzoeken. Waar ik niet op gerekend had was de voortdurende onderlinge competitie die daar nog eens bij kwam, pittig en vaak onveilig.” 

2) De work-lifebalans die altijd doorslaat naar werk
Ja, dat geeft ze toe, ik was naïef toen ik begon. Ik wist – omdat iedereen dat vertelde – dat het hard werken was. Maar ik had er geen idee van wat dat echt was; de lange dagen van vroeg beginnen en zelden voor tienen s’ avonds thuis zijn. Er werd wel gezegd: “Je mag op tijd naar huis gaan”, maar tegelijkertijd kreeg ik de boodschap: “Het wordt wel op prijs gesteld als je tot een uur of 22 uur blijft”! Op vrijdagavond – waar bij anderen het weekend begon- is er bij op ons kantoor de vrijdagborrel, daar word je toch wel geacht aanwezig te zijn. Dan kwam ik weer tegen tienen thuis, helemaal op, dan kon ik alleen nog maar slapen. Dan begon mijn weekend. Op zaterdag boodschappen doen, mijn huis op orde brengen, schoonmaken, naar de stomerij, kleding kopen, en een beetje bijpraten met mijn vriend. ’s Avonds vaak een afspraak met vrienden of familie. Op zondag, uitslapen en me voorbereiden op de werkweek. Inmiddels had ik dan alweer een mailbox vol met mails die soms midden in de nacht door partners verstuurd waren en waar ze toch graag direct actie op verwachtten. Ook kreeg ik regelmatig een appje of een belletje met opdrachten die toch echt voor maandag af moesten. Op vrijdag werd wel gezegd: “Geniet van je weekend”, maar ondertussen blijven de mails binnenstromen en voel je je constant tekort schieten, of voor het werk of voor je privé, je partner, je ouders, je vrienden, je sport. 

Afhaken
Op een gegeven moment trok ik het niet meer en wilde ik afhaken. Ik wilde eigenlijk helemaal niet meer. Ik dacht: ‘Ik word wel ergens bedrijfsjurist of ga naar een kleiner kantoor’. Ik klaagde tegen vriendinnen, totdat een vriendin me tijdens een etentje met mezelf confronteerde. “Jij weet helemaal niet wat je wilt”, zei ze. “Ik zie dat je geniet van het werk, dat je successen boekt en ik hoor je alleen maar klagen en twijfelen. Je moet met jezelf aan de slag. Want ik denk dat je het wél kan. Ik zie dat allerlei mensen van minder kaliber het redden op dat kantoor van jou – ik ken ze ook nog uit onze studietijd. Waarom zij wel en jij niet?”Nou, ik ben een weekend goed ziek en nijdig geweest van dat gesprek. Maar ik ben die vriendin eeuwig dankbaar, want ze heeft me echt wakker geschud.   

In gesprek
Ik heb toen moed verzameld en ben het gesprek aangegaan met HR en heb om een coach gevraagd. 
Dat was een geweldige zet. Ik heb veel geleerd; over hoe ik beter tot mijn recht kom op kantoor en over mezelf. Wat ik in essentie van het coachtraject heb meegenomen is dat ik de consequenties van mijn keuzes helder moet maken voor mezelf. Mijn ambitie is een carrière bij een groot kantoor, daarmee doe ik werk wat mijn passie is, en dat doe ik vol overgave; dat is wie ik ben. Dit is míjn keuze en ik ben gaan accepteren dat de consequentie daarvan hard werken is. Mijn les was: als ik mijn ambitie volg, heb ik dus minder tijd voor andere dingen. Dingen die ik – by the way – lang niet zo interessant vind als het werk dat ik doe. Ik ben gestopt me te vergelijken met vriendinnen die in een andere branche werken. Met andere werktijden en andere werkcultuur. Dat maakte veel duidelijk voor mij.
Natuurlijk moet ik nog steeds heel zelfstandig werken en is het veel en druk. Ik moet er echt dingen voor doen en voor laten, maar ik houd het vol door te leven met mijn Gouden Regels, die ik ook in mijn coachtraject heb gevonden:

Gouden Regels:
1. Tijd maken om op te laden. En de tijd die ik nodig heb om me op te laden, die is heilig. Daar valt nauwelijks aan te tornen. Hoe dat er in mijn geval uitziet? Ik heb elke week een vrije avond en die begint om 7 uur. Dan hoef ik niks, maar kan ik van alles. Ik kan uit eten, of op de bank liggen. Ik kan naar de film, of … Ik sport twee keer per week. En ik werk in het weekend alleen op zondagavond; maar wel elke zondagavond. Vakanties ben ik zoveel mogelijk onbereikbaar; twee weken in de zomer. Twee lange weekenden per jaar. Kerstdagen. Skivakantie. En ja; af en toe de onontkoombare uitzondering; die sta ik mezelf – en kantoor – toe.

2. Grenzen stellen en daarover in gesprek gaan. Aangeven wat ik nodig heb, zoeken naar oplossingen die voor mij passen en eerlijk zijn naar anderen. Hulp zoeken, zowel op mijn werk als privé. Voor mij was het ontzettend belangrijk die tijd om op te laden te creëren. En dat was moeilijk omdat ik die grenzen niet kon stellen. Erger nog; ik kende ze niet eens.

3. Minder hoge eisen stellen aan mezelf.  Het opgeven van het streven om voor mijn gevoel altijd en op elk gebied ‘een 9 te halen’ heeft me veel lucht geven. Een 7 is ook voldoende. 

Wil je weten wat Monique nog meer geholpen heeft? Lees dan ook mijn volgende blog!

SheConsult heeft meerdere coaches die gespecialiseerd zijn in het coachen van vrouwelijke advocaten.

Over de Auteur

Lammers mr. Ingrid

Ingrid Lammers is jurist, heeft een ruime ervaring in HR-managementfuncties en coacht met name top- en senior management, juristen en medisch specialisten bij SheConsult.

Over de auteur

Lammers mr. Ingrid

Ingrid Lammers is jurist, heeft een ruime ervaring in HR-managementfuncties en coacht met name top- en senior management, juristen en medisch specialisten bij SheConsult.

Zoek op onderwerp

advertentie

masterclass-overtuigen-banner

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!