Select Page

Wat wij kunnen leren van de Russen

Wat wij kunnen leren van de Russen

2017 en de zakenwereld in Nederland is nog steeds ‘A Men’s World’. Er lijkt ook niet veel verbetering in te zitten. Afgelopen jaar daalde het percentage vrouwen in de bestuursraden van beursgenoteerde bedrijven van 7,1 naar 6,2 volgens de Dutch Female Board Index.

In dit opzicht zouden wij nog wat kunnen leren van de Russen. Waar ons land ergens onderaan de Women in Business-ranglijst blijven hangen, heeft Rusland de meeste vrouwelijke topmanagers van de hele wereld. Waarom kan dit in Rusland dan wel en in Nederland niet?

De Russische topvrouw
Het debat of dit komt door het glazen plafond, seksisme of dat de Nederlandse vrouw te weinig ambitie heeft, blijft veel genoemd. ‘Niet het gezin, maar de vrouw is de hoeksteen van de Russische samenleving’, volgens ondernemer Jeroen Ketting die sinds 1994 in Moskou woont en werkt. Russische vrouwen werken bijna allemaal fulltime, runnen het huishouden en hebben daarnaast nog tijd over voor hun hobby’s. De vrouwen in de top zijn daar geheel op eigen kracht gekomen.

Volgens Ruslandkenner Marie-Thérèse Ter Haar combineert de Russische vrouwelijke manager de volgende eigenschappen: ‘Aan de ene kant straalt zij rust uit; ze zorgt voor stabiliteit en is inhoudelijk goed onderlegd. Anderzijds kan zij als dat nodig is keihard met de vuist op tafel slaan.’

De Nederlandse carrièrevrouw op de Russische manier
Volgens Ketting en Ter Haar is dit voor de Nederlandse vrouw nog niet zo makkelijk te emuleren. De culturele verschillen zijn hiervoor te groot. Toch zou het voor de Nederlandse carrièrevrouw geen slecht idee zijn om wat meer Russische trekjes te vertonen. Ga in plaats van de hele dag koffietjes drinken met elkaar carrière maken en knal de hele dag! Net zoals de Russen.

 

Klik hier om het hele artikel te lezen op Intermediair.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!