Selecteer pagina

Waarom krijgen vrouwelijke politici minder aandacht?

Waarom krijgen vrouwelijke politici minder aandacht?

Weinig verrassend doch interessant feitje vandaag in Opzij: in de Nederlandse media komen mannelijke politici veel vaker aan het woord dan hun vrouwelijke collega’s, blijkt uit onderzoek. 

Zowel in de Kamer als in de media domineren de mannelijke politici. De belangstelling vanuit de media is vooral gericht op de mannen van de Nederlandse politiek. ‘Verbale gewelddadigheid en mannelijk leiderschap zijn hot en geven vrouwelijke politici het nakijken.’ 

Marianne Thieme stelde dit pijnlijke feit aan de kaak tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Overigens is zij de enige vrouwelijke fractieleider op dit moment. Na aanleiding van haar optreden zijn Trendlight en Media Info Groep een onderzoek gestart. Wat bleek, vrouwelijke parlementariërs bezetten bij elkaar 38,6% van de Tweede Kamerzetels en zij worden in slechts 21,1% van de politieke berichtgeving genoemd, aldus Opzij.

Ondanks dat de PvdA en D66 de enige partijen zijn met meer vrouwen dan mannen (PvdA) of evenveel mannen als vrouwen (D66) in de Kamer, krijgen bij deze partijen nog altijd de mannen meer media-aandacht. De SP is de enige partij waarbij de vrouwen het goed doen: zij krijgen evenveel media-aandacht als hun mannelijke collega’s, ondanks het feit dat zij in de minderheid zijn bij deze partij.

De aandacht voor mannelijke politici zou te verklaren zijn doordat de roep om een sterke mannelijke leider groeit volgens Thieme. Daarbij moet niet vergeten worden dat de nieuwsmedia ook gedomineerd worden door mannen: bijna geen enkele hoofdredacteur van een nieuws- of opinieblad is vrouw.

Tja, een bijna niet op te lossen probleem dus. Misschien is het wel een idee om in maart 2017 sowieso op een vrouw te gaan stemmen?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Organiseer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Zijbalk ad

Laatste posts over vrouw en werk

Loopbaan tips & Coach cases

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!