Select Page

Waar blijven de lintjes voor vrouwen?

Waar blijven de lintjes voor vrouwen?

Nietsvermoedende gedecoreerden (zij die zijn aangedragen voor een lintje) werden vorige week met allerlei smoezen naar het gemeentehuis gelokt. Vaak wordt hen wijsgemaakt dat een bekende een lintje krijgt. Dit gebeurde in het verleden ook bij Albert Verlinde, waarbij hem verteld werd dat zijn man zou worden onderscheiden. Verlinde pakte uit met een feest en fanfare, maar die bleken uiteindelijk voor hemzelf.
De jaarlijkse lintjesregen is bedoeld om persoonlijke en bijzondere verdiensten voor de samenleving te honoreren, zonder dat rang, stand, of automatisme daarbij een rol spelen. Iedereen kan iemand aandragen voor een lintje, maar om in aanmerking te komen moet je al wel zo’n 15 tot 20 jaar vrijwilligerswerk doen, vertelt Martine van Grieken. Zij is directeur van de kanselarij der Nederlandse Orden die over de lintjes gaat.

Weinig diversiteit
Dit jaar kregen ruim 2900 mensen zo’n lintje. In die lijst van duizenden mensen wordt er een ding pijnlijk duidelijk: het tekort aan diversiteit. Maar een derde van de onderscheidingen ging dit jaar naar vrouwen. Ook mensen met een migratieachtergrond zijn sterk ondervertegenwoordigd.

“Dat zien we elk jaar en vinden wij niet zo leuk”, reageert Van Grieken. Maar hoe kunnen we dit veranderen? De kanselarij kan niets veranderen aan de aanvragen, dus zij kunnen niet zorgen voor een diversere lintjesregen.

“Wij kunnen moeilijk zeggen: draag die eens voor. Maar wat we wel kunnen doen is mensen oproepen, zoals in dit interview. We roepen nú mensen op om meer vrouwen en mensen met een migratieachtergrond voor te dragen”, sluit Van Grieken af.

Voordragen
Dus, heb je iemand in je omgeving die je zou willen voordragen voor zo’n lintje? Ga voor meer diversiteit en denk eens na welke vrouw of welke persoon met een migratieachtergrond een lintje verdient. Het duurt een jaar voor de volgende lintjesregen, maar je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn ;).

 

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel van NOS

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!