Vrouwen zijn slechte verliezers

Vrouwen zijn slechte verliezers

Vrouwen zijn slechte verliezers

Ik zal het je uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Maaike was advocaat. Ze kwam in aanmerking voor een promotie. Maar haar collega, die ze nota bene zelf had binnengebracht bij het kantoor, speelde vuil spel, maakte haar zwart, ondermijnde haar succes en reputatie, zette mensen tegen haar op, en ging er uiteindelijke met de promotie van door. Maaike was woest! ‘Die vuile rat’ zei ze, ‘die was er gewoon op uit, doelbewust, om mijn positie in te pikken. Hij is zo oneerlijk, zo achterbaks, zo gemeen. Echt een vuile narcist is het. Ik haat ‘m’. Inmiddels heeft Maaike ergens anders een positie gekregen maar ze kan het niet loslaten. Ze vindt het zo onrechtvaardig, zo oneerlijk en ze zint op wraak en dat verziekt haar leven. 

 

Masculiene spelregels

Het punt is dat Maaike niet snapt dat er een spel gespeeld is en dat zij verloren heeft. Ze heeft het spel niet goed gespeeld. Maaike vindt van wel; zij is eerlijk geweest, integer, met een open agenda. Haar collega, die rat, die heeft de boel besodemieterd, gelogen en bedrogen. Maar wat Maaike niet weet is dat een van de (masculiene) spelregels is dat je pas af bent als de scheidsrechter het ziet. Dus, in extremo, als je moet liegen en bedriegen om te winnen dan kun je dat doen zolang niemand er maar achter komt. Is dat een vreselijke spelregel? Ja zeker! Maar dat is wel hoe het is, in masculiene organisaties.

Dus gaan zitten jammeren over dat je verloren hebt omdat de ander het volgens de masculiene  regels heeft gespeeld en jij niet, is niet zo zinvol.  Jij had het ook volgens die regels moeten spelen, of ervoor moeten zorgen dat de scheidsrechter het wel zou zien, bijvoorbeeld. Of je had je moeten terugtrekken uit het spel en uit de organisaties. Of de regels moeten bespreken in de openbaarheid, transparantie, om maar eens wat te noemen.

 

Klagen heeft geen zin

Maar gaan zitten klagen over iemand die het volgens de regels speelt, en gaan zitten mopperen op de organisatie heeft niet zoveel zin. Daarmee win je niks en gaat alleen maar tegen je werken. Dan ben jij de zeur en de slechte verliezer. Neem je verlies en zorg dat je als de wiedeweerga de spelregels beheerst, zodat je het de volgende keer kan spelen, op jouw manier, en wint.

Dit is iets wat we veel vaker tegenkomen. Vrouwen die het spel slecht spelen, of eigenlijk helemaal niet spelen. Vrouwen die de spelregels niet kennen, niet eens weten dát er spelregels zijn. En dan vervolgens boos zijn omdat ze verloren hebben. Als je snapt dat je in een spel zit, met spelregels, en dat je door slim gebruik te maken van die spelregels, het spel naar je hand kunt zetten… Dan ben jij de winnaar, of een goed verliezer. 

Moet het spel anders, met andere spelregels?
Jazeker!


Maar die spelregels kunnen we pas veranderen als we met veel zijn, met veel vrouwen/mensen die ook vinden dat het anders moet. En tot die tijd zullen we het ermee moeten doen èn zorgen dat we winnen, zodat we in posities komen waar we spelregels mede bepalen.

 

Lees hier meer over de spelregels en hier over het verschil tussen masculiene en feminiene spelregels.

Over de auteur

drs. Vreneli Stadelmaier

Stadelmaier studeerde economie en bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde coachopleidingen aan de Academie voor Psychotherapie en in Zijnsoriëntatie. Als bedrijfskundige werkte zij onder meer bij Wolters Kluwer, Nationale-Nederlanden en de thuiszorg. Sinds 2010 is zij vaste co-host in diverse programma's bij BNR Nieuwsradio, sinds 2020 bij 'BNR Breekt'. In 2007 startte Stadelmaier het loopbaancoaching - en trainingsbureau SheConsult. In 2014 schreef zij 'F*ck die Onzekerheid' over het impostor syndrome bij vrouwen, en in 2017 verscheen 'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, survivalgids voor jonge ambitieuze vrouwen'In 2015 won Stadelmaier de Joke Smit-prijs met haar inspanningen op de thema's meer vrouwen aan de top, economische zelfstandigheid van vrouwen en gelijkheid van mannen en vrouwen.

INCOMPANY TRAINING
.

Check it Out