Select Page

Vrouwen in de wetenschap doen niet onder voor de mannen

Vrouwen in de wetenschap doen niet onder voor de mannen

De opening van het onderzoeksinstituut Oncode deze maand heeft nogal wat onrust gebracht. Vrouwelijke kankeronderzoekers maken geen deel uit van dit samenwerkingsverband en de vraag is: is dat terecht? Initiatiefnemer Hans Clevers vertelde aan de Nieuwsuur-verslaggever dat de gender balans inderdaad een probleem vormt. “Het is 50/50 op postdoc niveau, maar in de stap naar Principle Investigator (PI, zelfstandige leider van een onderzoeksgroep) verschuift deze balans enorm,” schrijft Clevers later. Hoe komt dat? Werken vrouwen dan minder hard?

Wat zeggen de feiten?
Laten we kijken naar de feiten. Geprikkeld door de discussie analyseren Thed van Leeuwen en Paul Wouters van het Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies (CWTS) publicaties in de Web of Science-database, waarbij auteursnamen aan gender worden gekoppeld. Zij analyseerden de publicaties uit het vakgebied Oncology, gepubliceerd tussen 2007 en 2016 door auteurs met een Nederlands postadres. Daaruit bleek dat de impact van Nederlandse onderzoekers (zowel de citaties van hun publicaties als de impactfactor van de tijdschriften waarin zij publiceren) veel hoger ligt dan het internationale gemiddelde op het gebied van de oncologie. De impact van het werk van mannelijke en vrouwelijke onderzoekers is vrijwel hetzelfde. Met het kleine verschil dat vrouwelijke onderzoekers iets vaker worden geciteerd dan hun mannelijke collega’s.

Jennifer en John
Dit laat dus zien dat de feitelijke prestaties van vrouwen in de wetenschap (gemeten naar het aantal citaties van hun werk) niet onderdoen voor die van de mannen. Toch bestaat er het beeld dat deze vrouwen minder hard werken. Helaas past dat in een breder patroon dat meerdere malen is aangetoond in verschillende landen en in verschillende disciplines van de wetenschap. Blijkbaar kunnen we de wetenschappelijke prestaties van vrouwen niet op waarde schatten. Dat patroon komt steeds terug, of het nu gaat om daadwerkelijke besluitvorming (toekennen van subsidies, beslissingen tot benoeming of bevordering), of naar experimenten waar wordt gekeken hoe mensen reageren op hetzelfde cv met een andere naam (Jennifer in vergelijking met John), of op identieke (online) interacties met mannelijke en vrouwelijke docenten. De bevindingen zijn consistent en schokkend. Zelfs als mannen en vrouwen evenveel publicaties op hun naam hebben staan, levert dit vrouwen minder vaak een vaste aanstelling of een hogere functie op.

Mannen hebben talent, vrouwen werken hard
Hoe kan dit? Een aantal onderliggende verklaringen zijn bekend. In de beoordelingen van prestaties, in evaluaties en aanbevelingsbrieven bijvoorbeeld, wordt het succes van mannen vaker toegerekend aan hun bijzondere talent, bij vrouwen aan hard werken. Vrouwelijke onderzoekers hebben minder kans om te worden uitgenodigd als spreker op een congres, en vrouwelijke congressprekers worden minder vaak met hun titel aangekondigd. En het aandeel van vrouwen in gezamenlijke publicaties wordt systematisch lager gewaardeerd dan het aandeel van hun mannelijke co-auteurs.

De parttime werkende vrouw
Volgens Clevers is de belangrijkste oorzaak voor het probleem in de gender balans “Een buitengewoon Nederlands probleem en het gevolg van -te respecteren-persoonlijke keuzes van individuen, waar mannen en vrouwen hun levenskeuzes niet in een gelijk sociaal-cultureel speelveld maken.” Deze blog toont een figuur waarin je ziet dat de meeste Nederlandse vrouwen parttime werken, veel meer dan in andere landen. Maar veroorzaakt dat de verstoorde gender balans in instituten als Oncode of is het een gevolg van het “Jennifer-en-John-patroon”?

 

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel van de NRC en hier voor een reactie van Athena’s Angels

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!