Select Page

Vrouwen geven eerder op na een afwijzing voor een promotie of sollicitatie

Vrouwen geven eerder op na een afwijzing voor een promotie of sollicitatie

Het al kleine percentage van vrouwen in de top wordt afgeschreven op allerlei verschillende redenen. Het ene onderzoek toont aan dat er wanneer het gaat om promotie stiekem toch eerder naar mannen wordt gekeken. Het andere onderzoek laat zien dat er binnen bedrijven nog zware discriminatie plaatsvindt. En dan een niet zo voor de hand liggende reden: vrouwen zetten zichzelf niet op de voorgrond als het gaat om promotie, een andere baan of een lastiger project. Dit terwijl zij vaak capabel genoeg zijn. Waar gaat het dan fout?

Gemotiveerde start
Zodra vrouwen afgestudeerd zijn, beginnen zij met even hoge ambities als mannen. Als het er uiteindelijk op neerkomt, vaagt deze ambitie steeds meer weg. Vrouwen zetten zichzelf meer op de achtergrond als het gaat om grote baankansen. Velen denken dat dit ligt aan het gebrek aan zelfvertrouwen of dat deze vrouwen liever een andere carrière maken. Uit onderzoek van Harvard Business Review is echter een andere reden gebleken.

Afgewezen worden
Wat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 10.000 senior leidinggevende die hoger op wilden komen, dat de vrouwen hier minder snel voor solliciteerden dan de mannen. Het meest opvallende hierin was dat wanneer vrouwen voor een soortgelijke baan eerder als eens waren afgewezen, zij minder snel weer solliciteerden voor zo’n functie. Natuurlijk was dit ook het geval bij mannen, maar het effect was 1,5 keer zo groot bij de vrouwen.

Hoe krijgen we die vrouwen dan in hogere functies?
Afwijzingen horen nou eenmaal bij het leven. Wil je in de top van een organisatie komen? Dan moet je het spelletje blijven spelen, hoe veel afwijzingen je ook voor je kiezen krijgt. Wanneer vrouwen nu worden afgewezen, roepen zij al snel dat zij niet eerlijk en gelijk behandeld zijn. Dit komt voornamelijk door eerdere ervaringen waarin zij als minderheid negatief werden benadeeld. Als organisatie kan je dit tegengaan door goed naar het proces van promoties of sollicitaties te kijken. Door niet alleen vrouwen aan te moedigen te solliciteren, die uiteindelijk toch niet aangenomen worden, omdat dit goed staat voor jouw naam. Juist door hen als echt gelijke te behandelen.

Geef feedback op basis van hun kunnen en niet op basis van het geslacht. Zorg ervoor dat elke minderheid binnen de organisatie zich gehoord voelt. Het is niet de bedoeling dat vrouwen mee moéten doen, het is de bedoeling dat vrouwen in de eerste instantie nooit niet mee zoúden doen.

 

Klik hier om het hele artikel te lezen op Harvard Business Review.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!