Select Page

Vrouwen en jongeren missen empathie bij collega’s

Vrouwen en jongeren missen empathie bij collega’s

Veel Nederlandse kantoormedewerkers ergeren zich aan een gebrek aan empathie van hun collega’s. Uit een onderzoek van TrainTool onder ruim 1.000 kantoormedewerkers in Nederland blijkt dat wel 84% van de jongere werknemers (18-24 jaar) en 80% van de vrouwen inlevingsvermogen bij collega’s mist.
Dat vrouwen vaker aangeven dat ze empathie missen bij collega’s dan mannen, is in lijn met het feit dat vrouwen behulpzame en begripvolle medewerkers meer waarderen. Wanneer gevraagd werd naar de ideale collega, zijn dit de twee eigenschappen die vrouwen significant vaker noemden dan mannen (voor behulpzaam: V 59%, M 49% en begripvol: V 23%, M 16%). Daarbij tonen meerdere onderzoeken aan dat vrouwen zelf ook empathischer zijn dan mannen. Dat kan ervoor zorgen dat vrouwen een bepaalde verwachting van empathie hebben, die hun (mannelijke) collega’s niet waarmaken.

Nature of nurture?
Jongeren en vrouwen vinden empathie dus belangrijker en missen het vaker bij collega’s dan mannen, maar wat kunnen we daarmee? Recent onderzoek laat zien dat slechts 10% van empathie genetisch bepaald is, 10% nature dus. Goed nieuws, want een groot deel empathie kan dus aangeleerd (nurture) worden! Volgens de CEO van TrainTool, Marijn de Geus, is het aanleren van inlevingsvermogen niet zo ingewikkeld als het klinkt. “De kunst is technieken aanreiken, bijvoorbeeld voor feedback geven, en dermate veel comfort bieden dat mensen de techniek ook in het werk gaan gebruiken en de opbrengst meteen ervaren. Dan smaakt het naar meer en gaat het zich nestelen.”

Aanleren van empathie
Dus ben je manager of directeur van een kantoor, ga eens op zoek naar welke technieken om empathie te trainen bij jouw medewerkers aansluiten. Of bespreek het in de volgende vergadering en laat medewerkers zelf met geschikte ideeën komen. Grote kans dat het merendeel van jouw kantoormedewerkers empathie mist bij collega’s namelijk!

 

Lees het oorspronkelijke artikel van Managers Online hier.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!