Select Page

Vrouwen: bluf wat vaker in een onderhandeling

Vrouwen: bluf wat vaker in een onderhandeling

In elke organisatie worden er wel politieke machtsspelletjes gespeeld. Een belangrijk aspect daarvan is strategisch onderhandelen. Iets waar mannen vaak beter in zijn dan vrouwen, vertelt onderhandelexpert Elisa de Groot.
Hoewel er langzaamaan meer vrouwen in topposities komen, gelden er nog steeds vaak mannelijke spelregels in organisaties. “De meeste organisaties zijn nou eenmaal opgericht door mannen en dat merk je in de bedrijfscultuur”, aldus De Groot. “Vrouwen hebben het idee dat ze voor hard werken vanzelf worden beloond, maar op de werkvloer gelden ongeschreven, politieke spelregels.”

Vrouwen bluffen niet
Als het voor anderen of voor het bedrijf is, gaat onderhanden vrouwen goed af. Maar wanneer vrouwen voor zichzelf moeten onderhandelen, zoals onderhandelen over salaris, wordt het moeilijker. Volgens De Groot zijn vrouwen over het algemeen bescheiden en kritischer op hun eigen werk dan mannen. Als expert in onderhandelen en strategische machtsspelletjes schreef ze boeken als ‘Stratego voor vrouwen’ en ‘Onderhandelen voor vrouwen’.

Mannen zijn geneigd om dingen wat mooier te schetsen dan ze daadwerkelijk zijn, maar vrouwen bluffen niet. “Maar wil je een salarisverhoging, dan moet je jezelf durven verkopen. Veel vrouwen trekken onbewust 20% van hun daadwerkelijke prestaties af.” De Groot adviseert vrouwen om het anders te doen:

“Ik geef altijd de tip om gevoelsmatig te bluffen. Dat voelt oncomfortabel, maar pas dan komt het in de buurt van de werkelijkheid.”

Vrouwen willen graag aardig gevonden worden, ook in een onderhandeling. Ze relateren zakelijke en persoonlijke relaties aan elkaar, terwijl het mannen minder persoonlijk raakt.

Speel het spel
Als je goed wil onderhandelen, moet je het zien als een spel. Vraag niet wat je wil hebben, maar bouw wat ruimte in. Volgens De Groot is de belangrijkste spelregel: “De eerste ‘nee’ is de start van de onderhandeling. Laat je niet uit het veld slaan, zie een ‘nee’ als de uitnodiging om het spel aan te gaan. Nu ben jij weer aan zet.”

Voorbereiding is ook belangrijk. Bereid je inhoudelijk én strategisch voor. “Met wie heb je te maken? Onderhandelen draait onder andere om verbinding maken met je gesprekspartner.” Volgens De Groot hebben we op de werkvloer te maken met verschillende archetypes. Zo heb je een dominante Zeus, die houdt van kort en bondig formuleren. Of een Hestia, die houdt van doordachte en inhoudelijk onderbouwde verhalen. “Ieder type vereist een andere manier van onderhandelen. Een goede voorbereiding, zowel inhoudelijk als strategisch, is 80% van het werk.”

Succes met het gevoelsmatig bluffen, vrouwen!

 

Lees het oorspronkelijke artikel van MT hier

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!