Select Page

Vrouwen beoordeeld als minder goede leiders

Vrouwen beoordeeld als minder goede leiders

Misschien dat je het zelf wel eens gehoord hebt: je bent te direct, te agressief of te bazig. Uit onderzoek blijkt dat je dit ook terugziet bij evaluatiegesprekken, bijvoorbeeld een functioneringsgesprek.  Wanneer een man de leiding neemt, is hij sterk en assertief. Maar neemt een vrouw de touwtjes in handen…dan is ze bazig en agressief. Voor onze missie, “Meer vrouwen aan de top”, is dit natuurlijk geen goed nieuws.
Uit onderzoek blijkt dat bepaalde eigenschappen worden toegeschreven aan leiders: met name instrumentele, taakgerichte eigenschappen. Een leider gaat recht op zijn doel af en stopt voor niemand. Dit wordt vaak gezien als “mannelijke eigenschappen”. Als minder waardevol worden eigenschappen genoemd die wat meer gericht zijn om gezamenlijke belangen: een leider die zorgzaam is, aandacht heeft voor relaties en graag samenwerkt… Dat is geen goede leider. Juist deze eigenschappen worden vaker toegeschreven aan vrouwen.

Als resultaat hiervan wordt de vrouw in een leiderschapspositie in een onmogelijke situatie geplaatst. Ze krijgt óf te horen dat ze niet “lief en empathisch” genoeg is, te hard is, of zelfs egoïstisch – oftewel: ze heeft niet genoeg (stereo)typisch vrouwelijke eigenschappen. Of ze is juist te aardig, te gevoelig en kan daarom geen knopen doorhakken. Als vrouw en leider kun je het eigenlijk niet goed doen. Ten minste, in de ogen van andere mensen: op objectieve meetinstrumenten  voor leiderschapskwaliteiten doen mannen en vrouwen het even goed, maar op de subjectieve metingen – gebaseerd op meningen van werknemers – scoorden vrouwen lager. Ze zijn dus geen minder goede leiders, maar worden wel zo gezien.

Gelukkig worden er in het artikel ook suggesties gegeven om dit te voorkomen, onder andere: maak mensen bewust, hanteer specifieke en duidelijke evaluatie criteria (objectief) en hou de beoordelaars verantwoordelijk. 

Wij hopen in elk geval dat dit een stap is in de goede richting – waarin een vrouw als leider net zo goed beoordeeld wordt als een man.

Lees het originele artikel, geschreven door David Smith, Judith Rosenstein en Margaret Nikolov voor Behavioral Scientist, hier (Engelstalig).

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!