Select Page

Vrouwelijk leiderschap: ‘Goed voorbeeld doet goed volgen’

Vrouwelijk leiderschap: ‘Goed voorbeeld doet goed volgen’

2016, het jaar dat er welgeteld 27 vrouwelijke ceo’s aan leiding stonden volgens S&P500. Dit alsnog tegenover 73 mannelijke leiders, maar nog nooit eerder waren er zoveel vrouwen die aan het roer stonden.

Wat is hier nu de reden van? Klopt het gezegde ‘Goed voorbeeld doet goed volgen’? Volgens Italiaans onderzoek blijkt dit wel het geval te zijn. Vrouwelijk leiderschap blijkt een positief effect te hebben op de prestaties van het bedrijf en op het salaris van andere vrouwelijke werkgevers.

Een ander Amerikaans onderzoek beaamd dit. Wanneer er werd gekeken naar de rol van vrouwen in het bestuur, bleken er meer vrouwen aangenomen te worden wanneer het jaar daarvoor al een vrouw het bestuur binnen was gekomen. Dit is het gevolg van de opkomst van vrouwelijke netwerken. Door ervaringen te delen en elkaar op te zoeken, komen er steeds meer vrouwen in de top.

Een kanttekening hierbij is wel dat wanneer een vrouw minder goed werkt onder leiding van een andere vrouw, zij minder salaris kregen dan wanneer dit onder leiding van een man zou gebeuren. Reden hiervan is dat een mannelijke ceo over het algemeen minder individueel kijkt naar salarissen.

Hoewel het aantal vrouwen in de top tot nu toe nog erg laag is, laat dit onderzoek zeker zien dat het beloond om meer vrouwen in hogere posities te plaatsen.

 

Klik hier om het hele artikel te lezen op Management Team.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!