Select Page

De vrouw die meer werkt, de man die meer zorgt?

De vrouw die meer werkt, de man die meer zorgt?

Ooit voorspelde Karl Marx dat we aan een paar arbeidsuurtjes per dag genoeg zouden hebben. De technologie zou ervoor zorgen dat mensen minder hoefden te werken. Inmiddels weten we dat die voorspelling niet is uitgekomen. Het werk is veeleisender geworden. “De arbeidsmarkt loopt vast en er dreigt in sommige sectoren ernstige krapte”, schreef Jan de Leede, universitair docent Human Resource Management. “Tegelijk loopt het stressniveau hoog op. Ruim een miljoen Nederlanders heeft burn-outklachten.”

De oplossing volgens De Leede zit in de dertigurige werkweek. Door het Nederlandse anderhalf-verdienersmodel (man fulltime, vrouw parttime) te vervangen door twee fulltime banen, ook al tellen die minder uren. Ger Groot, schrijver van dit opinie-artikel van Trouw, vraagt zich af of het veel zal uitmaken. Qua uren komt een anderhalf-verdienersmodel overeen met twee keer 30 uur. De zwakste schakel lijkt me de optimistische belofte van De Leede dat “de technologie ons gaat helpen”. Diezelfde technologie is misschien juist wel de reden van al die stress en burn-outs.

Betaald ouderschapsverlof van 6 weken voor vaders en moeders
Naast dit advies van De Leede, kwam de Sociaal-Economische Raad (SER) met de conclusie dat het ouderschapsverlof moet worden uitgebreid. Op kosten van de overheid zouden mannen en vrouwen 6 weken ouderschapsverlof moeten kunnen opnemen in het eerste halfjaar na de geboorte van hun kind. Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER: “Er zijn veel verschillende ingewikkelde regelingen en elke regeling heeft zijn eigen voorwaarden. Wij zeggen: maak er nu één heldere, goede regeling van die beschikbaar wordt voor iedereen.” Volgens de SER is deze nieuwe regeling goed voor het kind en de arbeidsparticipatie van vrouwen. Want als mannen meer zorgen, zullen de vrouwen meer gaan werken.

Volgens Groot is dat een wankele veronderstelling, die ondermijnd wordt doordat de vrouw ook 6 weken extra zorgverlof krijgt (bovenop 16 weken zwangerschapsverlof). Hoe je vrouwen aan het werk zet door hen een klein half jaar aan het arbeidsproces te onttrekken, is nogal raadselachtig.

Duistere barrière
Groot vermoedt dat de SER verwacht dat vaders zullen ontdekken hoe leuk het is om te zorgen voor een kind en dat moeders ontdekken hoe fijn het is om een zinvolle baan te hebben. Dat eerste kan hij van harte beamen, maar hij vreest dat het SER-advies daarbij op een duistere barrière stuit. Mannen doen het in opvoeding en huishouden in vrouwelijke ogen zelden goed. En je kunt nog zo hard roepen om gelijkheid op de werkvloer, maar je komt nergens wanneer die gelijkheid niet ook in het huishouden en de zorgtaken bestaat.

Gelukkig kunnen we daar als vrouwen iets aan doen. Ga vanavond nog met je partner om tafel om die huishoudelijke- en zorgtaken eens eerlijk te verdelen. En hou je er ook aan. Laat hem de was lekker op z’n eigen manier doen en de kids een (in jouw ogen) vreemde outfit aantrekken. Want zonder gelijkheid in opvoeding en huishouden, ook geen gelijkheid op de werkvloer.

 

Lees hier het volledige artikel in Trouw en vind hier meer informatie over het ouderschapsverlof.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!