Voor elke twijfelende vrouw staan er tien slechtere mannen te popelen

Voor elke twijfelende vrouw staan er tien slechtere mannen te popelen

Nergens komt het fenomeen ‘zelfvertrouwenskloof’ zo tot uiting als bij talkshows. Voor elke twijfelende vrouw staan er tien slechtere mannen te popelen om als talkshowgast aan te schuiven. Tijd om daar doorheen te prikken, betoogt oud-talkshowredacteur Floor Doppen.

En dat geldt niet alleen voor talkshows, dat geldt ook voor gewone banen. Vrouwen onderschatten zichzelf stelselmatig en mannen overschatten zichzelf. Dat begint al op 6 jarige leeftijd. Als  je aan kinderen van die leeftijd vraagt iets te doen en je zegt erbij dat het héél moeilijk is, dan denken zowel de jongens als de meisjes dat de jongens dat beter kunnen. Daar ontstaat de zelfvertrouwenskloof al. Moeilijke dingen zijn jongens dingen en makkelijke dingen zijn voor de meisjes. Du studies of beroepen waar veel meisjes werken, zijn makkelijk, en staan minder hoog in aanzien. Aan de technische universiteiten: bouwkunde, of IO, waar de helft vrouw is, zijn de pretstudies. 

Die zelfvertrouwenskloof waar Floor Doppen het over heeft is verklaarbaar vanuit de hersenen en hormonen, maar ook vanuit de culturele verwachtingspatronen die we hebben van meisjes en jongens. Er is een woord voor: Impostor Syndrome: de angst om door de mand te vallen. En die zorgt dus voor minder zichtbaarheid. En minder zichtbaarheid zorgt voor minder kansen.

Je weet, ik heb daar een boek over geschreven F*ck die onzekerheid, dat vrouwen helpt dat impostor syndrome de baas te worden. En hoe meer vrouwen zichtbaar worden, hoe meer vrouwen laten zien wat ze in hun mars hebben, hoe meer jonge vrouwen denken dat zij het ook kunnen. En hoe meer de haatdragende kritische stemmen van mannen èn vrouwen zullen verstommen.

Floor Doppen sluit het artikel af met dit:

En aan alle vrouwen zeg ik: voor jullie tien slechtere mannen. Alsjeblieft, wees geen doorschuifvrouw en claim dat uitblinkerschap. Anders wordt die zelfvertrouwenskloof nooit gedicht.”

Ik voeg daar aan toe: mijn boek F*ck die onzekerheid kan je daarbij inspireren.

Beluister het fragment bij BNR Business News Radio https://bnr.nl/gemist?date=24-08-2022&time=11-52-07

Over de auteur

drs. Vreneli Stadelmaier

Stadelmaier studeerde economie en bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde coachopleidingen aan de Academie voor Psychotherapie en in Zijnsoriëntatie. Als bedrijfskundige werkte zij onder meer bij Wolters Kluwer, Nationale-Nederlanden en de thuiszorg. Sinds 2010 is zij vaste co-host in diverse programma's bij BNR Nieuwsradio, sinds 2020 bij 'BNR Breekt'. In 2007 startte Stadelmaier het loopbaancoaching - en trainingsbureau SheConsult dat inmiddels meer dan 20 vestigingen in Nederland heeft. In 2014 schreef zij 'F*ck die Onzekerheid' over het impostor syndrome bij vrouwen, en in 2017 verscheen 'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, survivalgids voor jonge ambitieuze vrouwen'In 2015 won Stadelmaier de Joke Smit-prijs met haar inspanningen op de thema's meer vrouwen aan de top, economische zelfstandigheid van vrouwen en gelijkheid van mannen en vrouwen. Tevens is zij vast verbonden aan BNR Business News Radio als co-host.

Check it Out