Select Page

Verpleegkundigen tot drie keer minder kans op burn-out klachten

Verpleegkundigen tot drie keer minder kans op burn-out klachten

Door grote veranderingen in de zorg door o.a. vergrijzing en nieuwe wet- en regelgeving wordt de druk bij zorgprofessionals opgevoerd. Je zou verwachten dat die druk tot meer burn-outs leidt. Toch laat onderzoek onder 729 Nederlandse verpleegkundigen (waarvan 180 werkend voor HappyNurse) iets anders zien: maar 4% van de verpleegkundigen bij HappyNurse heeft burn-out klachten ten opzichte van 13% van andere verpleegkundigen en 15% van andere Nederlandse werknemers. Daarbij zijn verpleegkundigen aanzienlijk meer bevlogen dan andere Nederlandse werknemers; meer dan de helft van de HappyNurses is bevlogen (53%), bijna een kwart van de andere verpleegkundigen (23%) en maar 15% van de gemiddelde Nederlandse werknemers. En hoe meer bevlogenheid, hoe kleiner de kans op burn-out.

Hoe ontstaat burn-out?
De verpleegkundigen die wel met burn-out klachten zitten, hebben vaak weinig vertrouwen in hun leidinggevende, ervaren weinig waardering en hebben rolconflicten. Ook de hoeveelheid werk kan spanning opleveren. In het algemeen helpt een positieve instelling met het verminderen van burn-out klachten. In vergelijking met de HappyNurses scoren andere verpleegkundigen lager op het hebben van passend werk, waardering krijgen, afwisseling, optimisme en voldoen aan verwachtingen. Allemaal energiebronnen, die – wanneer ze niet of te weinig aanwezig zijn – de bevlogenheid verminderen en de kans op burn-out vergroten.

Wat doet HappyNurse anders?
De oprichter en directeur van HappyNurse, Marijke Horstink, legt de resultaten van het onderzoek verder uit: “Alleen gelukkige verpleegkundigen leveren de beste zorg aan patiënten. Daarom besteden wij veel aandacht aan het invullen van een duidelijke rol, afwisseling in het werk en het kunnen leren en ontwikkelen. Dit zijn allemaal belangrijke energiebronnen voor verpleegkundigen om eventuele stress beter het hoofd te kunnen bieden. Als meer zorgaanbieders daar voldoende aandacht aan zouden besteden, zou de mate van stress onder zorgmedewerkers verminderd worden en het werkgeluk vergroot! Met als uiteindelijke resultaat: betere zorg voor alle patiënten.”

Belangrijk voor elke werknemer
Die energiebronnen zijn natuurlijk ook van belang voor werkgebieden buiten de zorg. Stel jezelf als werkgever de vraag: bied ik mijn werknemers afwisseling in taken, is hun rol duidelijk en geef ik hen ruimte om te ontwikkelen? Denk daar als werknemer ook over na. Maak eens een overzicht. Zet links je werkeisen op een rijtje (werkaspecten die je energie kosten) en rechts je werkbronnen (werkaspecten die je energie geven). Is het in balans? Zo niet, ga het gesprek aan met je leidinggevende om te vragen om meer werkbronnen (of werkeisen als je te weinig uitdaging hebt).

 

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel van Medical Facts

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!