Selecteer pagina

Veel mensen werken – maar zitten toch onder armoedegrens

Veel mensen werken – maar zitten toch onder armoedegrens

Nederland telt relatief meer “werkende armen”, in vergelijking met België en Denemarken, zo rapporteert de NOS. Als je Nederland vergelijkt met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is dit aantal juist minder. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau, over cijfers van 2014. Het gaat om mensen die werken en onderdeel zijn van een huishouden met een besteedbaar inkomen onder de armoedegrens. Dit aantal neemt sinds 1990 toe. Vooral bijvoorbeeld zzp’ers, mensen met een migratie-achtergrond en alleenstaanden vallen binnen deze groep. Ze werken relatief weinig uren tegen lage tarieven of moeten met een klein salaris een groot huishouden onderhouden. Mensen die volgens het SCP in armoede leven, zitten onder een “niet-veel-maar-toereikend”- criterium. Boven die grens heb je voldoende geld voor de minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen, plus nog een klein bedrag voor ontspanning en sociale activiteiten.
Een opvallend gegeven over de groep “werkende armen” in Nederland wordt benoemd door SCP-onderzoeker Cok Vrooman. Hij benoemt dat het idee van de verantwoordelijkheid voor het huishouden en ook de traditionele verdeling van werk tussen mannen en vrouwen, in het onderzoek wordt opgemerkt. In internationaal perspectief geldt dat naarmate mensen meer waarde hechten aan andere zaken dan werk, het percentage armen stijgt. En dit is zeker het geval in Nederland:  “Nederlanders hebben traditioneel heel sterk het idee, vergeleken met andere landen, dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hoe het huishouden draait. Dat werkt door bij beleidsmakers: het stelt grenzen aan de voorzieningen die we treffen.” Vrooman heeft het onder andere over de relatief lage kinderbijslag in Nederland en op de kinderopvang. Die is in Nederland een stuk duurder dan in veel andere landen. De zorg voor de kinderen komt in Nederland vooral aan op de ouders – in vergelijking tot andere landen werken die minder. Het SCP merkt hier een traditionele rolverdeling op: mannen verwerven buitenshuis inkomen, vrouwen zorgen (in ieder geval voor een groot deel van de tijd) voor de kinderen. Vrooman spreekt van een lager arbeidsethos in Nederland. “Dat betekent niet dat we lui zijn. We maken juist vrij veel uren (…). Het lage arbeidsethos weerspiegelt de manier waarop wij arbeid en zorg hebben georganiseerd: je werk moeten combineren met andere maatschappelijke taken.”

Bron: NOS –  “320.000 Nederlands werken en zijn toch arm.

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek op onderwerp

K O S T E L O O S

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!