Select Page

Val niet in de kenniskloof: kies voor (bij)scholing.

Val niet in de kenniskloof: kies voor (bij)scholing.

Met een uitstervende baan en weinig kans voor krapteberoepen val je straks in de “kenniskloof”. De oplossing ligt voor de hand, maar je moet er wel wat voor overhebben.
Door automatisering vallen er miljoenen banen weg. Gaandeweg worden deze weer aangevuld met nieuwe beroepen. Deze nieuwe beroepen, waarvoor specifieke competenties vereist worden, zijn nu al in opkomst. Dit noem je krapteberoepen: banen waarvoor nog geen opleiding bestaat en waarvoor geschikte kandidaten op één hand te tellen zijn.
Het logische antwoord op het verkleinen van deze “kenniskloof” is opleiden. Nederland is een van de landen met de hoogste (bij)scholingsgraad binnen Europa: uit onderzoek van Intermediair blijkt dat wel 1,8 miljoen hoogopgeleiden in loondienst in de afgelopen twee jaar een cursus of opleiding gedaan. Van de 2,6 miljoen hoogopgeleiden die in loondienst zijn, beslaat dit wel 71 procent!

Voorsprong
Al die mensen die aan hun kennis blijvn sleuten vergroten zo hun voorsprong op anderen. In het licht van de kenniskloof is het bijna onvermijdelijk weer de schoolbanken in te kruipen. Mensen willen beter worden in hun werk, maar dit is niet de enige reden om voor bijscholing te kiezen. Voor veel beroepen is het verplicht je blijvend te kwalificeren. Het vergroten van carrièrekansen wordt door veel van de respondenten genoemd.

Professionals die naast hun werk kennis vergaren of bijspekeren door een cursus of training zijn in de meerderheid. Het maakt niet uit hoe oud ze zijn: ruim de helft kiest voor een dag of enkele dagen leren. Bijscholing door het volgen van een meerjarige (vervolg)opleiding is vooral populair bij jongeren, tussen de 15 en 20 jaar. 25 procent van hen geeft aan een vervolgopleiding te volgen. Voor werkenden liggen de percentages iets lager, maar nog steeds hoog in absolute aantallen: 12 procent van de groep 20 tot 25 jaar en 8 procent voor 25 tot 30 jaar volgt naast hun werk een meerjarige vakopleiding. Bij oudere werknemers neemt het percentage wel af: vanaf 55 jaar volgt zo’n 3 procent nog een dergelijke opleiding.

Geld voor opleidingen
Nederlanders willen dus graag bijleren en met het oog op de verschuiving in beroepen kun je niet achterblijven. Ook werkgevers spelen hier op in: zij reserveren vaak budget voor bijscholing en gunnen medewerkers de tijd en mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Het budget van organisaties voor opleidingen ligt rond de duizend euro per medewerker. Velen maken hier al gebruik van – ook omdat men carrière een belangrijk onderdeel vindt van het leven.

Klik hier voor het originele artikel van Intermediair

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!