Select Page

Vaderschapsverlof – dicht dat de loonkloof?

Vaderschapsverlof – dicht dat de loonkloof?

In Zweden bestaat al sinds de jaren zeventig een langer verlof voor de partners van nieuwe moeders. Dit is goed voor de verdeling van taken thuis en goed voor de carrières van beide partners. Maar het zal waarschijnlijk geen oplossing bieden voor de loonkloof, zo schrijft het NRC. Jorryt van Bommel, adjunct hoogleraar wiskundedidactiek werkt aan de Zweedse Universiteit van Karlstad. Ze kreeg de aanstelling toen ze hoogzwanger was. “Ga gerust met ouderschapsverlof, dan kun je doorgaan met promoveren als je weer terug bent,” kreeg ze te horen.  Haar Nederlandse familie en vrienden waren met stomheid geslagen – wie geeft er nou zo’n promotieplek aan een aanstaande moeder, die ook nog eens metéén met zwangerschapsverlof gaat?
Van Bommel woont al achttien jaar in zweden. Tijdens haar promotieonderzoek heeft ze uiteindelijk twee zoons gekregen. Bij beide zwangerschappen gingen zowel van Bommel zelf als haar man met verlof, voor zo’n zes tot tien maanden. “Hier wordt verwacht dat de vader ook thuisblijft na de geboorte van een kind,” zo geeft van Bommel aan.
In Nederland ligt er sinds juni dit jaar een wetsvoorstel – de partners van nieuwe moeders krijgen vanaf 2019 een hele week doorbetaald verlof. Het jaar daarna gaat de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) nog verder: partners krijgen nog eens vijf weken verlof met 70 procent van het loon, uitbetaald door het UWV. Nederlandse vrouwen krijgen nu zestien weken doorbetaald verlof en hun partners slechts twee dagen. In Zweden ziet het er heel anders uit. Daar hebben twee ouders nu samen recht op in totaal 16 maanden (grotendeels) doorbetaald verlof – in de laatste drie maanden wordt er een kleine vergoeding gegeven.
Van Bommel denkt dat het in Nederland een stuk moeilijker was geweest om te promoveren én kinderen te krijgen. De mentaliteit van haar werkgever was totaal anders – ze was zichtbaar hoogzwanger maar kon alsnog aan haar nieuwe baan beginnen. “Als vrouw hoef ik niet langer thuis te blijven dan een man. Bovendien is het verlof in Nederland korter, en een kind van twee maanden naar de opvang brengen is een grote stap. Ik denk dat veel vrouwen daarom uit de arbeidsmarkt stappen of minder gaan werken, terwijl je hier in Zweden langer kunt wegblijven én je baan kunt behouden.”
Een gendergelijk ouderschapsverlof lijkt te zorgen voor een gelijkere verdeling van huishoudelijke en zorgtaken. Het draagt bij aan de beeldvorming, bijvoorbeeld omdat je daar vaker overdag vaders met hun baby’s op stap ziet –  maar de loonkloof is ook in Zweden nog altijd aanwezig. Waarschijnlijk zal de loonkloof in Nederland pas gedicht worden als vrouwen beter leren onderhandelen. Het Nederlandse model waarin een vrouw parttime werkt en haar man fulltime, is een cultureel model dat ertoe leidt dat vrouwen tevreden zijn met een deeltijdbaan en een lager salaris, aldus Alfred van Delft, secretaris sociale zaken bij werkgevers VNO-NCW. Ook pleit hij voor betere voorzieningen voor kinderopvang – dit zou cruciaal kunnen zijn voor de arbeidsproductiviteit van vrouwen in Nederland.

Lees het originele artikel “Meer vaders thuis, dicht dat de loonkloof?” van het NRC hier.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!