Select Page

Vaders willen ook zorgen voor hun kinderen

Vaders willen ook zorgen voor hun kinderen

In IJsland krijgen moeders én vaders 3 maanden ouderschapsverlof, waarbij ze 80% van hun gemiddelde salaris uitbetaald krijgen met nog eens 3 maanden extra die ze samen mogen verdelen. Het vaderschapsverlof in Nederland steekt daar schril bij af: het is nu 2 dagen en wordt in 2019 uitgebreid naar 5. De uitbreiding van vaderschapsverlof brengt weerstand met zich mee, ook bij vrouwen. Sonia Sodha, schrijver voor The Guardian, vroeg zich af: zijn er voordelen – misschien het automatische recht op de status van belangrijkste verzorger – die vrouwen op moeten geven in het gevecht om gelijkheid? Is dat wat de weerstand bij hen veroorzaakt?
Het rapport van het ‘Commons equalities committee’ laat zien hoe moeilijk het voor vaders kan zijn om in een masculiene werkomgeving om ouderschapsverlof te vragen. Vaders die part-time werken om ook voor de kinderen te zorgen, vertelden tegen de commissie dat ze beledigd en geplaagd werden door collega’s.

Deze discriminatie naar vaders lijkt een belangrijke belemmering te zijn voor meer gendergelijkheid. Vooral bij moeders wordt hun carrièreperspectief geraakt wanneer ze kinderen krijgen, de ontwikkeling in hun loopbaan wordt verminderd doordat ze part-time gaan werken. Bij vaders is het juist andersom, die krijgen een salarisverhoging. Die verhoging krijgen ze, omdat hun werkgevers verwachten dat ze meer uren zullen werken om hun salaris verder te verhogen, terwijl hun partner voor de kinderen zorgt. Voer voor de loonkloof, om het zo maar te zeggen.

Sommigen zeggen dat het feit dat vrouwen voornamelijk de zorg dragen voor de kinderen simpelweg een individuele keuze is. Sommige vrouwen geven inderdaad graag hun carrière op voor familie en dat is mooi. Maar meer vrouwen voelen zich geforceerd door het systeem waar de man als kostwinner wordt gezien. Het verschil in vader- en moederschapsverlof is dat de vader minder betaald krijgt dan de moeder. Daarbij verdienen vaders gemiddeld meer dan hun partners. Het zorgt voor een vicieuze cirkel: vader verdient meer, wat de kans kleiner maakt dat hij tijd neemt om te zorgen voor de kids, wat ervoor zorgt dat vaders meer blijven verdienen. Onderzoek toont aan hoe belangrijk het is om deze cirkel te doorbreken: als mannen verlof nemen wanneer hun kindje nog klein is, resulteert dat in een betere ontwikkeling voor het kind en een eerlijkere verdeling in huishoudelijk werk in de toekomst.

In IJsland, zoals eerder gezegd, krijgen moeders en vaders 3 maanden ouderschapsverlof, waarbij ze beiden 80% van hun gemiddelde inkomsten krijgen uitbetaald. De grote meerderheid van de vaders neemt dit verlof op. Niet verrassend dus dat IJsland de afgelopen 9 jaar in de top van de globale gender gap rankings stond.

We moeten leren van IJsland. Van hun effectieve manier om gezonde familierelaties en gendergelijkheid te bevorderen. Misschien betekent dat voor werkgevers om meer aan te dringen op verlof voor beide ouders. En vrouwen, wij kunnen gendergelijkheid bevorderen door ons hard te maken voor betere werkvoorwaarden voor vaders wat ouderschapsverlof betreft. We moeten bijdragen aan de acceptatie voor vaders om óók voor de kinderen te zorgen. Zodat een gezonde werk-privé balans voor zowel mannen als vrouwen een realiteit wordt.

 

Lees het oorspronkelijke artikel van The Guardian hier.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!