Select Page

Topvrouw 2018 Eugenie van Wiechen: “Volg je hart en wees eerlijk over wat voor jou belangrijk is.”

Topvrouw 2018 Eugenie van Wiechen: “Volg je hart en wees eerlijk over wat voor jou belangrijk is.”

Eugenie van Wiechen  werd vorige week uitgeroepen tot topvrouw van 2018. De directeur van FD Mediagroep veranderde op geheel eigen manier de bedrijfscultuur en de jury noemde haar “strategisch sterk.” NU.nl sprak van Wiechen over haar manier van leidinggeven. Van Wiechen geeft aan dat ze openheid belangrijk vindt. Dit doet ze door ook haar eigen kwetsbaarheid te tonen. “Dat verwacht niemand, maar als je open en kwetsbaar bent, ontstaat er een zee van mensen om je heen die zich ook uitspreken, hardop twijfelen en open zijn, mannen én vrouwen. Die stijl past goed bij mij, en daarom werkt het. Het moet geen trucje zijn, want daar prikt iedereen doorheen.”

Diversiteit 
De cultuurverandering bij de FD mediagroep komt voort uit een leiderschapstraject waar al twee jaar aan gewerkt wordt. Van Wiechen vertelde bijvoorbeeld een verhaal waarin ze zelf niet heel goed uit de verf kwam. Ze geeft aan dat ze dat best eng vond, maar dat het resultaat het helemaal waard was: “Wat je ermee bereikt, merkte ik, is dat mensen niet zo snel oordelen, en belangrijker: dat ze zelf ook veel meer gaan delen en opener zijn over hun fouten.” Van Wiechen benoemt ook het belang van diversiteit. Ze vindt dat je je bewust moet zijn van je eigen voorkeur. “Privé kun je je omringen met mensen die precies op je lijken, maar niet op het werk.”

Vertrouwen van leidinggevende, ook bij zwangerschapsverlof
Van Wiechen benoemt het belang van het vertrouwen van leidinggevenden. “Toen ik bij mcKinsey werkte, was ik zwanger van mijn eerste kind en zou ik bijna met verlof gaan toen de partner aankondigde dat ik promotie zou krijgen. Mijn eerste reactie was: liever niet! Ik wist niet of ik die nieuwe rol wel zou kunnen combineren met de zorg voor een kind.” Ze heeft de promotie toch gekregen. “Hij zag dat ik het kon en er klaar voor was. Zulke mensen heb je nodig om verder te groeien. Ik heb het twee maanden gedaan, ben met verlof gegaan en ben daarna verder gegaan in diezelfde baan. Het ging prima.”

Wees jezelf 
Van Wiechen is zelf geen voorstander van een vrouwenquotum, maar vindt de titel Topvrouw van het jaar een grote eer. “Ik sta best een beetje ambivalent tegenover ‘vrouwenzaken'(…) – Maar als ik kan laten zien hoe je hogerop komt door jezelf te zijn, dan moet ik dat doen.”Ze geeft jonge vrouwen ook het advies vooral zichzelf te blijven. “Weten wat je wil en niet bang zijn om dat te zeggen. Dat hoeft helemaal niet schreeuwend (…). Laten we alsjeblieft onszelf blijven, en ons niet gedragn conform een denkbeeldig mal, maar het afwijkende standpunt laten horen. Mijn advies is: volg je hart en wees eerlijk over wat voor jou belangrijk is.”

Wij vinden het een mooi advies van Eugenie van Wiechen. Hoewel wij het belang van topvrouwen wellicht wat sterker aanhangen dan zijzelf, vinden we bij SheNews en SheConsult diversiteit enorm belangrijk. Talent komt in vele soorten en maten. En leidinggevenden kunnen een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van talenten. Koester dus verschillende  persoonlijkheden als leidinggevende! Wil je zelf verder klimmen op de carrièreladdder? Wees dan niet bang om jezelf te zijn! Gefeliciteerd met de titel Topvrouw 2018, Eugenie van Wiechen.
Lees het volledige interview met Nu.nl hier

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Organiseer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Zijbalk ad

Laatste posts over vrouw en werk

Loopbaan tips & Coach cases

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!