Select Page

Tijd voor faalfitness

Tijd voor faalfitness

Falen wordt tegenwoordig vaak afgestraft en alleen succes telt. Remko van der Drift vindt dat het tijd wordt voor faalfitness en organiseerde afgelopen 3 maart het Faal Festival.

In een zaal van TivoliVredenburg in Utrecht maken mensen twee aan twee wilde armbewegingen. Soms steken ze hun duim naar elkaar op. Dat betekent dat de bewegingen verkeerd gingen. Maar vanavond mag je daar niet van balen. Op dit festival worden fouten gevierd.

Deze faalfitness is de warming-up voor de rest van de avond vol discussies en lezingen over het fenomeen falen. Van der Drift specialiseerde zich daarin met zijn Instituut voor Faalkunde. Direct erkent hij dat zijn werk één groot cliché is. “Je leert van fouten. Alleen willen mensen dat niet erkennen. Alleen succes telt.”

Op het Faal Festival komt het bij veel sprekers terug: onze obsessie met succes. Sociale media die volstaan met prachtige plaatjes van avontuurlijke reizen, gelukkige relaties en glansrijke carrières. Het geeft sociale druk om perfect te zijn. Straks durven we niet meer te experimenteren uit angst om te falen. En daarmee lopen we een hoop levensvreugde mis.

Tegengeluid
Dat schreeuwt om een tegengeluid, vinden de bedenkers van het Faal Festival. In plaats van ruimte te geven voor succesverhalen, wordt het podium tijdens dit festival vrijgemaakt voor ‘faalverhalen’. Zo vertelt onder anderen Diederik Stapel zijn verhaal, de wetenschapper die fraudeerde met onderzoeksresultaten. Zijn verhaal begint hij met verantwoording nemen voor wat hij heeft gedaan: “Ik weet dat wat ik heb gedaan fout was. Dus niets wat ik vanavond ga vertellen doet af aan het feit dat ik zelf verantwoordelijk ben voor wat ik heb gedaan.”

Als je er maar van leert
Over Stapel als spreker kreeg Van der Drift veel vragen, zegt hij. “Het gaat over falen en hij is een fraudeur, werd er gezegd. Blijkbaar vinden sommige mensen dat er een bepaalde grens is aan de fouten die je mag maken. Ik persoonlijk vind het juist ongelooflijk dapper dat hij hier zijn verhaal doet.”

Fouten maken mag, als je er maar van leert. Zolang je er maar een beter mens van wordt. Dat is de boodschap van het Faal Festival. Maar bestaat er dan niet zoiets als zinloos falen? Natuurlijk, zegt psycholoog Arjan van Dam, die een boek schreef over de kunst van het falen. “Zinloos falen is dat jij of je omgeving helemaal niets leert van een fout. Maar dergelijke fouten worden natuurlijk niet gevierd tijdens zo’n festival.”

 

Lees het volledige artikel van Trouw hier.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!