Thuiswerken slecht voor gezondheid

Thuiswerken slecht voor gezondheid

In HRpraktijk troffen we een artikel aan dat stelt dat langdurig thuiswerken slecht is voor de mentale en fysieke gezondheid. Door Corona zijn we gedwongen zo veel mogelijk thuis te werken. En dat bevalt de meeste mensen eigenlijk heel goed. Je bent geen kostbare tijd meer kwijt aan reizen, je kunt je eigen tijd indelen, vergaderingen zijn efficiënter en je kunt ongestoord aan iets werken (als er geen jengelende kinderen of echtgenoot in de buurt zijn). Maar toch kun je ook vraagtekens zetten bij dat thuiswerken.
HRpraktijk citeert wat organisatiepsycholoog Aukje Nauta in de Volkskrant zegt: “Autonomie is de beste voorspeller van werkgeluk en omdat dit thuiswerkexperiment gedwongen is, wordt dat met voeten getreden. …Bovendien zijn we sociale dieren, voor wie gesprekken met collega’s als ‘sociale vitaminen’ zijn. Je kunt niet zonder.”

Minder sociale cohesie
“Ook hoogleraar psychologie Mark van Vugt van de Vrije Universiteit is kritisch. Tijdens het internationale onderzoek dat hij leidde naar de psychologische gevolgen van thuiswerken zag hij dat het kan leiden tot verminderde zingeving, creativiteit en sociale cohesie. “Onze samenleving draait om werk, mensen ontlenen er hun identiteit en betekenis aan, en dat doe je in groepsverband,” stelt Van Vugt. Hij vindt het dan ook ‘onvoorstelbaar’ dat Rutte in zijn laatste corona-persconferentie hier zo makkelijk overheen stapt. “Het kabinet en werkgevers hebben echt zitten slapen, ze hadden allang moeten nadenken over een hybride-werkmodel met het kantoor als ontmoetingsplek.” ‘aldus HRpraktijk.

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl

INCOMPANY TRAINING
.

Check it Out