Selecteer pagina

Teveel complimenten geven is ook niet goed

Teveel complimenten geven is ook niet goed

Positieve feedback heeft lang niet altijd een positieve uitwerking, teveel complimenten geven is ook niet goed, concludeert ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman in CHRO.nl.

Onze samenleving lijkt overtuigd van het nut van complimenten. We nemen aan dat als we mensen positieve feedback geven, we hen motiveren, hun zelfwaardering opkrikken en de onderlinge band versterken. Maar werkt dat altijd zo of kun je ook teveel complimentjes geven? En is dat erg? Over deze vraag gaat het nieuwe boek ‘Psychological Perspectives on Praise’, met bijdragen van 31 internationale experts uit de ontwikkelingspsychologie, sociale psychologie, motivatiepsychologie, pedagogiek en onderwijskunde, onder redactie van UvA-pedagoog en -ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman.

Waarom geven we zo veel complimenten, vooral in de Westerse samenleving? En welke uitwerking hebben complimenten eigenlijk op anderen? We geven complimenten vaak met de beste intenties. Zo geven we een compliment aan kinderen als ze een prachtige tekening hebben gemaakt (of zelfs als het niks voorstelt prijzen de kleine nog de hemel in), aan onze collega’s als ze iets bijzonders hebben gepresteerd en aan onze partners als ze lekker gekookt hebben. Maar hebben deze complimenten wel altijd de gewenste uitwerking; een compliment kan in sommige gevallen zelfs schadelijk zijn.

CHRO.nl stelt: “‘Complimenten zijn meestal effectief. Maar soms kunnen ze ertoe leiden dat kinderen hun intrinsieke motivatie verliezen, collega’s zich beoordeeld voelen en partners onze waardering in twijfel trekken’, vertelt Brummelman. ‘Ouders en leerkrachten geven een compliment vaak in een poging om de zelfwaardering en motivatie van kinderen te vergroten. Het is het meest voorkomende type feedback dat kinderen in hun dagelijks leven ontvangen, althans in de meeste westerse samenlevingen. Uit verschillende onderzoeken komt echter naar voren dat sommige vormen van lof kunnen leiden tot onzekerheid. Zo kunnen bepaalde complimenten ertoe leiden dat kinderen uitdagingen vermijden, opgeven of valsspelen als ze ergens moeite mee hebben, of dat zij zich slecht voelen over zichzelf wanneer ze falen. Deze verminderde eigenwaarde en motivatie kunnen op hun beurt ouders en leraren aanmoedigen om nog meer lof te geven, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.’”

Lees verder hier

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl

Zoek op onderwerp

advertentie

masterclass-overtuigen-banner

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!