Selecteer pagina

Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen

Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen

Wil je als vrouw succesvol zijn zonder het ego van heren te kwetsen?

Lees dan het gelijknamige boek, dat SheConsult-coach Liesbeth Tettero hier recenseert – compleet met plaksnor.

 

Ooow ja!
Sarah Cooper is meester van de hyperbool. Soms is daar niet veel voor nodig, zoals in haar beroemde filmpjes waarin ze uitspraken van Donald Trump playbackt. Een jonge, zwarte vrouw met een levendige mimiek in combinatie met de, eh, tja, bijzondere uitspraken van The Donald, een instant hit. De playback-act komt ook terug in de Netflix-film Everything’s Fine, in een hilarische mix van satirische filmpjes en interviews. Hilarische, maar vooral ook schurende satire. Ironisch op zijn mildst, met flinke vleugen sarcasme en cynisme. En dat geldt ook voor haar handleiding voor ambitieuze vrouwen. Pagina’s vol ‘oooowwww ja’ momenten, het feest der herkenning voor veel vrouwen.

Te aardig of te vaardig? 
‘Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen’ omvat 12 hoofdstukken met onderwerpen waar ambitieuze vrouwen mee worstelen. Over onder andere ambitie, onderhandelen, authentiek zijn, zelfzorg tijdens stress. Allemaal met een flinke Cooper-twist en een stevige grond van waarheid. Wat dacht je van het hoofdstuk ‘Communicatie: spreken als een man maar toch als vrouw gezien worden.’ Hoe claim je je successen? “Dit project was erg succesvol dankzij mij’: arrogant. “Het was echt teamwerk”: niet gekwalificeerd. Het is helaas waar: vrouwen moeten de balans vinden tussen aardig en vaardig gevonden worden. Ben je te aardig, dan kun je natuurlijk nooit competent zijn. En ben je te vaardig, dan ben je de bitch. Daar kun je toch niet mee samenwerken… Hoe kom je hieruit? Cooper weet het zelf ook vaak niet: “Succes ermee”, en “Het maakt niet uit, je wint toch nooit”. 

Neem een snor! 
Wees dus vooral ambitieus, maar niet bedreigend! Onder de niet-bedreigende leiderschapsstrategieën vallen bijvoorbeeld: een fout maar een beetje ontdekken (niet: ‘deze cijfers kloppen niet’, maar ‘sorry, maar kloppen deze cijfers wel? Ik weet het niet helemaal zeker, ik haat cijfers.’), zelf geen promotie vragen maar je baas (m) dat voor je laten doen, of, mijn favoriet: plak een snor op. In een eerdere druk van het Amerikaanse boek zat een plaksnor, nu zul je zelf moeten knippen en plakken (je kunt kiezen uit een aantal modellen) of langs de feestwinkel. Tip: in Zoom zit tegenwoordig een snor-filter, helemaal snel geregeld! 

Lezen, lachen, huilen, gooien
Succesvol zijn ziet eruit als een vrolijk vakantie-doe-boek. Lekker kleurrijk, veel illustraties, mooi opgemaakte tegelspreuken, opdrachten en quizjes. Allemaal met de Cooper-twist: zoals de vragenlijst over hoe hard jij nog moet werken aan je bedriegerssyndroom en een spiekbriefje voor reacties op verschillende ongewenste intimiteiten. Halverwege vind je lege pagina’s om op te droedelen tijdens het mansplainen, altijd handig. Cooper wilde een boek schrijven dat grappig zou zijn, maar dat mensen ook boos door de kamer zouden willen smijten. Lees dit boek vooral, lach tot je ervan moet huilen en wordt het je echt te veel: gooien maar! En dan gewoon weer verder met carrière maken natuurlijk he. 

 

Liesbeth Tettero is coach bij SheConsult 

Interessant? Lees ook Liesbeths recensie van Krabben

Over de Auteur

Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is coach bij SheConsult. Haar expertise ligt op het gebied van het openbaar bestuur, strategisch handelen in een politieke context (ook buiten de partijpolitiek!) en overtuigende communicatie.

Zoek op onderwerp

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!