Select Page

Succesvol werk- en privéleven? 5 tips

Succesvol werk- en privéleven? 5 tips

Als je er niet op let, lopen je werk- en privéleven makkelijk door elkaar heen. Je krijgt ‘s avonds nog een belletje van een klant, of wil nog even checken of je al reactie hebt gehad op die belangrijke mail. En wanneer je wilt gaan slapen, pieker je nog een tijdje door over werk. Andersom kan het ook: tijdens werk loop je Facebook even door en bekijk je je WhatsApp of privémail, waardoor je even weer thuis zit met je hoofd. Dat eerste zorgt ervoor dat je thuis minder goed kunt ontspannen, dat tweede dat je minder gefocust aan het werk bent. Om succesvol te zijn in je werk- en privéleven is het zinvol om de twee beter te scheiden. Met deze 5 tips leer je hoe.

#1. Stel grenzen
Hoe druk heb je het op werk? Zijn er taken die niet bij jouw verantwoordelijkheden horen? Geef dat op tijd aan, zodat je straks niet avonden door zit te werken. Wees er ook duidelijk over als je na een bepaalde tijd niet meer gebeld wilt worden of als je op vrije dagen niet gestoord wilt worden door collega’s.

Ook de grenzen van je privéleven zijn belangrijk. Als gesprekken met collega’s voor jou te persoonlijk worden, kun je vriendelijk aangeven dat je die informatie liever niet met hen deelt. Let er verder op dat je na werktijd niet alleen met collega’s afspreekt, maar juist dan tijd vrijmaakt voor familie en vrienden. Als collega’s goede vrienden worden, let er dan op dat gesprekken na werktijd niet meer over werk gaan en andersom.

#2. Werk efficiënt
Vermijd onnodige afleiding op je werk, zodat je veel gedaan krijgt. Je privémail of Facebook kun je dus beter laten wachten tot na de werkdag. Lastig? Download dan een app als ‘Quality Time’ voor je smartphone, daarmee kun je een bepaalde tijd instellen dat je bepaalde apps niet kunt openen. Of een softwareprogramma als ‘Cold Turkey’, waarmee je afleidende websites kunt blokkeren. Laat thuis je werktelefoon en werkmail met rust. Als het echt belangrijk is om je mail of telefoon ‘s avonds nog te bekijken, plan dan een of twee momenten die je begrenst tot een kwartier. Door de tijd voor werk en privé goed af te bakenen, kun je aan beide je volledige aandacht schenken.

#3. Creëer afstand
Naast het afbakenen van tijd voor je werk- en privéleven, is het ook zinvol om bij de ruimte die je gebruikt een werk-privé scheiding te maken. Richt thuis een aparte werkruimte in als je regelmatig thuis werkt of soms ‘s avonds doorwerkt. Als je daar in huis geen plek voor hebt, overweeg dan om buiten de deur een kantoor te huren of een rustige werkplek in de nabije bibliotheek op te zoeken.

#4. Manage je online bestaan
Zit je regelmatig op sociale media? Trek dan ook daar een lijn tussen werk en privé. Kies ervoor welk medium je voor wat wil gebruiken. Gebruik LinkedIn en Twitter bijvoorbeeld voor werk en Facebook en Instagram voor privé. Als collega’s waarmee je niet bevriend bent je dan een vriendschapsverzoek sturen, kun je vriendelijk uitleggen dat je Facebook alleen voor goede vrienden en familie gebruikt en verwijs ze bijvoorbeeld door naar LinkedIn. Je kunt ook een apart Facebook- of Instagramaccount aanmaken voor werk.

#5. Zoek een hobby
Heb je het idee dat werk een stuk zwaarder weegt waardoor de balans met privé zoek is? Investeer dan meer in je privéleven. Maak tijd vrij voor jezelf, je familie en vrienden. Ontdek een nieuwe hobby of sport wat vaker. Ben je meer introvert? Ga dan alleen sporten of bezig met die hobby. Juist extravert? Onderneem die sport of hobby dan juist samen met anderen. Het is belangrijk dat jij er meer energie van krijgt.

 

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel van AD Werkt.

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!