Select Page

Stress is niet de oorzaak van een burn-out

Stress is niet de oorzaak van een burn-out

Een burn-out is de afgelopen tijd een veelbesproken onderwerp. Vaak wordt een burn-out gerelateerd aan werkstress. Echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Zolang jij of jouw werknemers bevlogen zijn, hoeft werkstress niet tot een burn-out te leiden. Ronald van der Molen, eigenaar van Transformatio, legt graag uit wat die bevlogenheid nu precies inhoudt en hoe je ervoor zorgt dat je werknemers bevlogen zijn.

Bedrijven met bevlogen medewerkers halen veel meer uit hun bedrijf en uit het werk. Zo werken bevlogen mensen 18% productiever, is er 27% minder last van verzuim en gaan deze mensen innovatiever en winstgevender te werk. Toch blijkt uit onderzoek dat maar circa 20% van de Nederlandse werknemers bevlogen is.

Het JD-R model
Volgens expert Wilmar Schaufeli heeft een bevlogen werknemer de volgende drie kenmerken: hij of zij bruist van energie, is zeer toegewijd aan het werk en gaat helemaal in op zijn of haar bezigheden. Samen met twee hoogleraren heeft hij het JD-R model ontwikkeld: het Job Demands-Resources model. Hier wordt de samenhang tussen ‘taakeisen’ en ‘energiebronnen’ beschreven. Wanneer er geen balans is tussen deze twee factoren, kan je uitgeput raken en uiteindelijk kan dit zelfs een burn-out veroorzaken. Een taakeis kan hier zijn de werkdruk te hoog is. Uiteindelijk is jouw energiebron te uitgeput om dit te compenseren en ga je slechter presteren.

Onvoldoende energiebronnen
Bij een burn-out wordt dan al snel gewezen op de hoge werkdruk en de bijkomende stress. Dit terwijl er volgens de experts juist naar de andere kant van het model gekeken moet worden: de energiebronnen. Zolang jij ervoor zorgt dat er voldoende energiebronnen zijn, kan je het werk aan. Deze energiebronnen kunnen zijn afwisselend werk of vrijheid in je werk, maar ook optimisme en geloven in jezelf. Als werkgever kun je deze energiebronnen vergroten door ruimte te geven voor inspraak en groeimogelijkheden aangeven.

 

Klik hier om het hele artikel op Managersonline te lezen.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!