Select Page

Stop met zelfkritiek, ga voor zelfcompassie!

Stop met zelfkritiek, ga voor zelfcompassie!

Soms voelt het alsof we zoveel moeten. We moeten intelligent én succesvol én mooi én interessant zijn. Maar als dat niet lukt, dan kunnen we behoorlijk hard zijn voor onszelf. Amerikaanse psychologe, Kristin Neff, raadt aan om zelfcompassie te tonen – zo schrijft Psychologie Magazine.
Amerikaanse onderzoeker Kristin Neff herkent zich er zelf sterk in: nadat ze scheidde van haar eerste man voelde zich beschaamd. Ze verachtte zichzelf. Om met deze gevoelens om te gaan sloot ze zich aan bij een hulpgroep gericht op meditatie. Zij leerde dat zelfcompassie net zo belangrijk is als compassie voor anderen. Neff introduceerde het begrip zelfcompassie in de academische wereld en vindt veelbelovende resultaten voor allerlei problemen. Dus stop met jezelf te veroordelen en te bekritiseren en toon ook eens wat compassie aan jezelf.

Vooral vrouwen
Veel vrouwen zijn veel aardiger voor anderen dan voor zichzelf. Wanneer je bijvoorbeeld in de spiegel kijkt en denkt: wat een dikzak.Of als je faalt en denkt: ik doe ook nooit wat goed. “Dat zullen andere mensen niet snel tegen je zeggen, maar je zegt het wel tegen jezelf. Zelfcompassie houdt in dat je jezelf dezelfde zorg en steun geeft als je een goede vriend zou geven.” In plaats van kritiek te hebben, heb je dan begrip voor je imperfecties of dat je het even moeilijk hebt. Dit gaat niet zonder slag of stoot: het is moeilijk om vol compassie tegen jezelf te praten, maar tegen iemand anders die het moeilijk heeft weet je vaak snel wat je kan zeggen. “Dat laatste oefenen we ons hele leven al. Er is niemand die we zo slecht behandelen als onszelf.” Ook beschrijft Neff een sterk verband tussen zelfkritiek en depressie. Ze noemt dat zelfcompassie ook kan helpen in moeilijke situaties: je kan jezelf de mildheid geven die je nodig hebt.

Het hele artikel “Er is niemand die we zo slecht behandelen als onszelf” van Psychologie Magazine lees je hier

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!