Select Page

Snel meer vrouwen aan de top bij beursgenoteerde bedrijven

Snel meer vrouwen aan de top bij beursgenoteerde bedrijven

Bij beursgenoteerde bedrijven wordt de druk om meer vrouwen aan de top te brengen opgevoerd. Zij krijgen binnenkort te mkaen met grote beleggers, zoals pensioensfondsen en verzekeraars, die oproepen tot veranderingen. Als ze niet zorgen voor meer vrouwen op leidinggevende posities, lopen ze het risico dat de voorgestelde benoeming van een mannelijke bestuurder of commisaris wordt weggestemd, zo schrijft de Volkskrant.
Eumodion, de belangenbehartiger van grote beleggers, stuurde eind vorige week een brief aan de top van de beursgenoteerde bedrijven. Die bedrijven zouden minimaal 30 procent vrouwen in hun raad van bestuur en raad van commissarissen moeten hebben. Maar dit “wettelijke streefcijfer” is nog niet meer dan dat: een streven. Vorig jaar kwamen er per saldo nul topvrouwen bij.
De grote beleggers vinden nu ook dat het zo niet langer kan – hoewel zij aangeven te begrijpen dat het best een uitdaging kan zijn om meer vrouwen aan de top te krijgen, wat heus wat tijd kan kosten. Zij wijzen er echter op dat het wettelijk streefcijfer al uit 2013 stamt. Er is dus al een flinke periode overheen gegaan.
De 95 (van 102) beursgenoteerde bedrijven met te weinig vrouwen in de top worden in de brief opgeroepen tot actie: zij moeten de komende twee jaar concrete maatregelen te nemen om meer vrouwen te zoeken en te benoemen. Ze worden ook gevraagd met het komende jaarverslag een actieplan op te stellen.

Lees het volledige artikel “Grote beleggers: snel meer vrouwen in de top” (via de Volkskrant)

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!