Selecteer pagina

SheNews lezersactie: NIET MIEPEN

SheNews lezersactie: NIET MIEPEN

Speciale lezersactie:

Stuur in wat jouw ambitie (eigenlijk) is  en maak kans op het boek NietMiepen van Jolanda Holwerda en Leoni Jansen. Stuur je inzending voor 26 maart a.s. aan jolanda.holwerda@sheconsult.nl.*

Niet miepen: inspirerend denk- en werkboek over vrouwelijk leiderschap

Op 8 maart 2021, Internationale Vrouwendag, verscheen ‘Niet Miepen, een gids voor vrouwelijk leiderschap’. Met de auteurs, Leonie Jansen en Jolanda Holwerda, in een strijdbare pose en een aanmoediging ‘Yes you can’ op de kaft. Oeh, moeten we aan bak? Jazeker, het boek is een gids met volop tips en opdrachten. Maar wel met een flinke portie humor en relativering.

Nou nou, poeh poeh

Jansen, zangeres, regisseur en trainer, en Holwerda, trainer en coach, delen een missie: zorgen dat vrouwen, zoals de achterflap meldt, hun rechtmatige pek op het (wereld-)toneel in kunnen nemen. Want hoe komt het toch dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in leiderschapsposities? Waarom is het zo bijzonder dat er bij de verkiezingen 10 van de 37 lijsttrekkers vrouw waren? Waarom vinden vrouwen het vaak zo lastig om hun ambities uit te spreken? En als ze dat doen, dat er iets van gevonden wordt? Kaag wil minister-president worden, nou nou, poeh poeh.

Werk aan de winkel

Er is dus werk aan de winkel. Maar moeten de vrouwen al dat werk doen? Is het niet het systeem dat moet veranderen? Jansen en Holwerda erkennen dit dilemma, maar zo lang vrouwen nog de uitzondering zijn, is het wel handig als ze slim handelen om zichtbaarder te worden en posities te verwerven. En daar gaat dit boek over: wat kun je zelf doen? En hoe doe je dat? Niet miepen neemt je mee in acht thema’s, van het belang van je opvoeding, je blauwdruk, via dilemma’s waar vrouwen mee te maken hebben als ze zichzelf profileren tot je definitie van succes. De auteurs zetten je aan het denken, maken je regelmatig aan het lachen met hun persoonlijke anekdotes én zetten je aan het werk. Ze noemen een enorme schat aan inspiratiebronnen en methodieken die ze in hun werk gebruiken. Van de coachmethodiek Voice Dialogue tot Geweldloze Communicatie. Lang niet alles werken ze uitgebreid uit, dan zou het boek wel heel dik worden. Wil je meer weten? Ieder hoofdstuk eindigt met leestips om je in de achterliggende materie te verdiepen. En wil je ermee aan de slag? Daar geven de auteurs na ieder hoofdstuk opdrachten en oefeningen voor.

Practice what you preach

Dat de auteurs strijdbaar op de kaft staan, betekent niet dat je je er hard tegenaan moet. Integendeel, een belangrijk hoofdstuk gaat over zelfzorg en zelfcompassie. Het hoeft niet morgen en het hoeft niet perfect. Jansen en Holwerda delen hun levenservaringen en -lessen, met ups en ook de nodige downs. Ze vertellen over hun dilemma’s en moeilijke beslissingen. Heb je een succesvol tv-programma, stop je er gewoon mee omdat het niet goed voelt. Geef je een eveneens succesvol tijdschrift uit, stop je ermee omdat je passie volgen je niet blijkt te behoeden voor een dreigende burn-out. Hun ‘practice what you preach’ relativeert en inspireert. Niet miepen is een oproep voor meer sisterhood. Ook hiervan geven de auteurs het goede voorbeeld: ze introduceren elkaar aan het begin van het boek met prachtige aanbevelingen. Meteen raak: vrouwen vinden het vaker dan mannen ongemakkelijk om zichzelf op een podium te zetten. Dit is een prima manier om dat op te lossen: laat je introduceren!

Niet Miepen is geschreven als dialoog tussen de auteurs, waarmee ze een persoonlijke en intieme sfeer creëerden. We mogen met hun persoonlijke en professionele verhalen meeluisteren, als het ware. Het is een boek voor vrouwen die hun leiderschap willen ontwikkelen. Niet per se om minister-president te worden, maar zoals Holwerda het noemt: dat je je eigen vorm mag zoeken om wat je voelt en vindt, tot uiting te brengen.

Liesbeth Tettero, SheConsult coach te Utrecht

*Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

 

Over de auteur

Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is coach bij SheConsult. Haar expertise ligt op het gebied van het openbaar bestuur, strategisch handelen in een politieke context (ook buiten de partijpolitiek!) en overtuigende communicatie.

Zoek op onderwerp

advertentie

masterclass-overtuigen-banner

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!