De seksistische typetjes op het werk

De seksistische typetjes op het werk

We vonden een artikel over een deel van het nieuwe boek van Jessica Bennett: Feminist Fight Club. Dit artikel gaat over een hoofdstuk uit het boek waarin verschillende soorten seksistische ‘enemies’ op je werk worden toegelicht. Hieronder vind je de mogelijke enemies en hoe je ze aanpakt.

  • The Stenographucker. Deze man behandelt je alsof je zijn secretaresse bent, ook al ben je dat overduidelijk niet. Zinnen als ‘zou jij even notities willen nemen’ of ‘kan je een kop koffie voor me halen’ worden vaak gebruikt door de Stenographucker. Je zal deze man moeten bevechten door te doen alsof je niet weet hoe je koffie zet of geen idee hebt hoe je notities neemt. Maak daarbij duidelijk dat je dat nooit hebt geleerd omdat dat niet je werk is. Een andere strategie is het aanwijzen van een andere college (liefst een man!) wanneer je iets gevraagd wordt. ‘Sorry, ik heb het erg druk met een presentatie, maar Mark kan ook erg goed koffiezetten!’.
  • The Bropropriator. Dit is de man die doet alsof alle ideeën van hem zijn. Hij presenteert teambevindingen als de zijne en krijgt het zelfs voor elkaar niets te hoeven doen en toch alle credits te krijgen. Simpelweg omdat mensen verwachten dat ideeën van mannen komen: mannen hebben tenslotte bijna alle grote historische ontdekkingen op hun geweten. Deze vervelende collega kan je goed subtiel aanpakken door dingen te zeggen als ‘wat fijn dat je mijn idee zo goed vond’. Het hebben van een maatje is ook erg handig. Vraag hem (een man werkt toch beter) om je bij te staan bij vergaderingen, zodat jij niet eens je mond open hoeft te doen als de Bropropriator weer eens bezig is.
  • The Manterupter. Dit vervelende type onderbreekt graag vrouwen als deze aan het woord zijn. Hij schreeuwt graag over je goede ideeën heen en wil laten zien dat hij de baas is (wat hij meestal niet is). Deze mannen komen vaak voor, maar vallen niet zo op doordat vrouwen zich vaak wat makkelijk laten overschreeuwen. Pak deze man keihard aan door gewoon door te blijven praten en te doen alsof je doof bent. Dit vergt moed, maar geeft een duidelijk signaal af: waag het niet me te onderbreken. Sta je vrouwelijke bondgenoten ook bij: onderbreekt een man haar, onderbreek hem dan meteen. Non-verbale aanpakken helpen ook. Leun een beetje naar voren tijdens vergaderingen, ga aan de beste kant van de tafel zitten en wijs en gebaar druk. Gewoon een beetje de Manterupter kopieren dus.

Het hele artikel over de vervelende seksistische mannetjes op je werk vind je hier. Het boek van Bennett is online te bestellen. Wij zijn in elk geval geïnspireerd!

Over de auteur

de Redactie

Over Shenews SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie- meer vrouwen met meer plezier en meer effect aan het werk-, nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland rond Vrouw & Werk. . SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling van hoogopgeleide vrouwen. De redactie bestaat uit verschillende redacteuren SheConsult-coaches, auteurs en wetenschappers.. SheConsult heeft onder meer 22 vestigingen in het land De redactie is bereikbaar via Shenews@sheconsult.nl

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Check it Out