Select Page

Ruim 1 op de 3 werknemers doet niets tot weinig aan eigen ontwikkeling

Ruim 1 op de 3 werknemers doet niets tot weinig aan eigen ontwikkeling

Ruim een op de drie werknemers (35%) doet naar eigen zeggen niets om inzetbaar te zijn en te blijven op de arbeidsmarkt. Terwijl het grootste deel (81%) voldoende middelen, tijd en vrijheid ervaart voor eigen ontwikkeling. Daarbij vormen de voorwaarden die door de werkgever zijn opgesteld om een opleiding of training te volgen, voor het overgrote deel (90%) geen belemmering. 65% van de werknemers gebruikt de ontwikkelingsmogelijkheden wel.

De groep die deze ontwikkelmogelijkheden benut, volgt opleidingen of trainingen (53%), leest vakliteratuur (27%) of artikelen op externe websites (18%) om zo hun kennis te verbreden. Dit toont het jaarlijkse Benchmarkonderzoek onder ruim 1.400 werknemers van HR-dienstverlener Raet aan.

Talenten inzetten én ontwikkelen
Verder laat het onderzoek zien dat werknemers het belangrijker vinden dat de werkgever zorgt dat zij op de goede plek zitten zodat ze kunnen doen waar ze goed in zijn (46%). Dit wordt belangrijker gevonden dan dat er gezorgd wordt voor ondersteuning om opleidingen of trainingen te volgen (31%). Werknemers verwachten dus dat hun werkgever hen inzet op basis van hun talenten. Bij ruim twee derde van de werknemers (69%) gebeurt dit ook.

Toch vinden werkgevers het een uitdaging om werknemers op basis van hun talenten in te zetten. 40% van hen denkt dat het steeds lastiger wordt om talent te binden en te behouden. Inzetten op talent wordt bemoeilijkt doordat andere competenties van werknemers ook nodig zijn (volgens 45%) en het personeel veroudert (volgens 41%).

Peter Kuijt, Kennismanager Talentmanagement bij Raet, legt de nadruk op het belang van eigen ontwikkeling:

“Om als medewerker aantrekkelijk te zijn en te blijven voor de arbeidsmarkt is het belangrijk om continu nieuwe kennis op te doen en vaardigheden te ontwikkelen. Alleen meedrijven op een aantrekkende arbeidsmarkt is op langere termijn niet voldoende.”

Het is dus belangrijk dat je je talenten in kan zetten in je baan, maar ook dat je jezelf blijft ontwikkelen. Maak jij gebruik van de ontwikkelmogelijkheden op je werk?

 

Klik hier om het volledige artikel van HR Praktijk te lezen.

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!