Rollenpatroon hardnekkig, vrouwen dubbel belast bij thuiswerken

Rollenpatroon hardnekkig, vrouwen dubbel belast bij thuiswerken

Mannen onttrekken zich vaker aan hun thuis-taken en gaan tòch gewoon naar kantoor, of trekken zich terug in hun werkkamer. Dat betekent dat vrouwen thuis dubbel belast worden. Als huishoudster, kinderoppas, juf en ook nog als werknemer. Dat leidt tot uitputting en uitval van vrouwen, aldus een onderzoek van loopbaancoachingsbedrijf SheConsult de afgelopen weken onder meer dan 200 hoogopgeleide vrouwen.

Coachingsbedrijf voor hoogopgeleide vrouwen SheConsult inventariseerde telefonisch in de afgelopen weken bij 200 hoogopgeleide vrouwen die meededen aan haar gratis coachingsprogramma Corona Coaching, wat de belangrijkste issues waren waar deze vrouwen tegenaan liepen bij het thuiswerken. Vréneli Stadelmaier, oprichter van SheConsult: ‘Het bleek dat het merendeel van de vrouwen die wij spraken juist in deze tijd behoefte heeft aan zingeving en aan koersbepaling. ‘Waar ben ik in mijn werk mee bezig, en wil ik daar wel mee bezig zijn? Hoe nuttig is wat ik doe eigenlijk? Wat wordt mijn volgende stap?’ zijn dan vragen die spelen.’ Ook bleken de vrouwen geplaagd te worden door onzeker makende gedachten: het Impostor syndroom, doordat bijvoorbeeld positieve feedback van collega’s uitblijft omdat je elkaar veel minder ziet en spreekt.

Werkgevers moeten waakzaam zijn

Daarnaast kwam uit het onderzoek dat vrouwen het thuiswerken erg lastig vinden, zeker als er thuiswonende kinderen zijn. Ze vervallen snel in het traditionele rollenpatroon, tot hun eigen grote ergernis. Stadelmaier: ’Wij hoorden regelmatig verhalen van mannen die tòch gewoon naar kantoor gaan, gaan lunchen met collega’s, of zich terugtrekken op hun werkkamer. De vrouwen die wij spraken hebben allemaal zelf een carrière, maar dat telt nu blijkbaar even niet bij sommige partners, want hoe traditioneel, de zorgtaken thuis worden aan de vrouw overlaten. Dat is een grote bron van ergernis en ruzie, zo leerden wij.  Bovendien leidt dat tot een dubbele belasting van vrouwen. Wij zijn bang dat als dit te lang duurt, vrouwen massaal overbelast raken en uitvallen. Dit is geen goed nieuws voor werkgevers. Die zitten niet te wachten op de uitval van hun talentvolle medewerkers’, aldus Stadelmaier.

De top 7 van meest genoemde issues naar aanleiding van het onderzoek zijn:
  1. Koersbepaling. Waar ben ik naartoe op weg? Wat wordt mijn volgende carrièrestap?
  2. Onzekerheid / Impostor syndrome. Kan ik het wel, ben ik wel goed genoeg?
  3. Onzekere toekomst. Wat betekent deze crisis voor mij?
  4. Hoe ga ik om met deze thuiswerksituatie en hoe ben ik zichtbaar als ik thuis werk?
  5. Zingeving. Hoe zorg ik voor meer betekenis in mijn werk?
  6. Hoe voorkom ik dat ik thuis in de typisch vrouwelijk rol wordt gedrukt?
  7. Hoe ga ik om met stress?

Lees ook het onderzoek van de Universiteit van Groningen: The effectiveness of working from home during the corona situation

 

 

 

Over de Auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl
INCOMPANY TRAINING
.

Check it Out