Select Page

Rebecca Solnit ontleedt misogyne mythes

Rebecca Solnit ontleedt misogyne mythes

De lezeressen onder ons zijn vast en zeker bekend met het fenomeen ‘mansplaining’. Of zullen het na deze uitleg in ieder geval herkennen. Je legt een briljant idee voor in een vergadering, niemand reageert. Jouw mannelijke collega kaapt en oppert dit idee bij de eerstvolgende vergadering en iedereen gaat uit hun dak. Dit is het fenomeen mansplaining.

Dit is een klein voorbeeld van hoe machteloos je je als vrouw soms kan voelen. Het kan namelijk ook voorkomen in ernstigere vormen zoals seksueel misbruik. Amerikaanse schrijfster Rebecca Solnit maakt in haar boek ‘De moeder aller vragen’ een einde aan al deze misogyne mythes.

De mythes
Volgens Solnit begon het allemaal al in de oertijd. De oerman ging eropuit om eten te vangen en de oervrouw bleef thuis om voor de kinderen te zorgen. Dit soort werk werd dan niet als ‘echt werk’ gezien.

Ook in taal en literatuur wordt de verhouding tussen de man en vrouw bepaald. De machoman redt de hulpeloze prinses, de man wordt opgehemeld en de vrouw vernederd. Solnit stelt dat we eerst moeten leren wat taal nou doet en welk effect het heeft. “We zijn allemaal taaldetectives, en als we maar voldoende alert zijn kunnen we zelf bedenken wat de betekenis van een bewering is en kunnen we zelfs zeggen wanneer verhalen ons een leugen voorhouden.”

 

Klik hier om het hele artikel op Trouw te lezen.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!